Orasele de la sud de Sahara

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.85

nivel: Facultate

Aceste orase au fost locuite la inceput de negri si de berberi, aparand aici si miscarile berberilor. Zonele au fost explorate pentru prima data de portughezi in secolul XV, dar pana in secolul XIX Franta castigase controlul. Francezii au organizat zona in teritoriu in 1904 si in 1920, Mauritania a devenit una dintre coloniile Africii Franceze de Vest. In 1946 a fost numit teritoriu francez de pes[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Orasele de la sud de Sahara

Aceste orase au fost locuite la inceput de negri si de berberi, aparand aici si miscarile berberilor. Zonele au fost explorate pentru prima data de portughezi in secolul XV, dar pana in secolul XIX Franta castigase controlul. Francezii au organizat zona in teritoriu in 1904 si in 1920, Mauritania a devenit una dintre coloniile Africii Franceze de Vest. In 1946 a fost numit teritoriu francez de peste mari.

Stiati ca :Islamismul este principala influenta din viata locuitorilor, astfel incat aveti grija sa respectati obiceiurile locale. Populatia maura este impartita in doua grupuri etnice - Bidan (55%) si Harattin (20%), iar populatia ne-maura este concentrata in zona raului Senegal.

Erau necesare insa si dezvoltarea schimburilor cu exteriorul, dezvoltarea exploatarilor miniere si a industriei, precum si adapostirea unei populatii in continua crestere, toate aceste cerinte conducand la crearea unor tipuri specifice de orase : porturi, centre miniere si industriale , orase cu functie rezidentiala etc.

Suprapunerea civilizatiilor este vizibila datorita varietatii monumentelor ce caracterizeaza civilizatia urbana din aceasta regiune geografica. Palate traditionale si resedinte administrative moderne, moschei si catedrale, mestesuguri in forme medievale, uneori reinnoite (de exemplu, cel al fabricarii covoarelor, al marochinariei , al obiectelor de arama vandute turistilor) si industrii moderne, comertul ascuns.

Orasele au fost fondate in secolele XI si XII si au servit ca locuri de popas si de aprovizionare pentru caravanele care strabateau desertul Sahara. In timp, pe langa rolul lor de centre comerciale, orasele au dobandit si un important rol religios, dar si cultural si social, de studiu si raspandire a civilizatiei islamice.

Aceste orase si-au pastrat arhitectura traditionala, care s-a cristalizat de-a lungul timpului, fiind de fapt un grup de case, cu curti interioare, de-a lungul unor strazi inguste care inconjoara moscheea, punctul de referinta religios si spiritual al comunitatii. Este ilustrat astfel modul traditional de viata, in general nomad, al populatiilor care locuiesc in vestul Saharei.Desi prin traditie sunt un popor nomad, incepand cu a doua jumatate a secolului XX o mare parte s-au mutat in orase, ajungand in 2005 ca populatia urbana sa reprezinte aprox. 30% din totalul populatiei.

Modelul actual de densitati urbane ar putea evolua. Astfel, densitatea populatiei este rezultatul unor interactiuni complexe intre fortele de piata si investitii in infrastructura de transport, guvern, regulamente, taxe si subventiile aplicabile.In aceste orase, mai mult de un milion de oameni au un numar mare de gospodarii cu venituri reduse, ceea ce face ca utilizarea de tranzit in masa sa fie o necesitate.Prin contrast, majoritatea lucratorilor nu isi pot permite sa faca naveta cu masina proprie, iar infrastructura rutiera nu ar fi suficienta pentru a gestiona eficient traficul.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.