Orasele Europei

2x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.31

nivel: Gimnaziu

Cetatea contemporana a ramas aidoma cu cea antica. Respectul pentru monumente si pentru propria istorie i-a convins pe edilii capitalei sa pastreze edificiile vechi asa cum au fost.

Totusi, au aparut numeroase constructii si opere de arta si īn zilele noastre, care se īmbina armonios cu cele vechi si sporesc frumusetea orasului.

Numeroasele opere de arhitectura, de sc[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Orasele Europei

Cetatea contemporana a ramas aidoma cu cea antica. Respectul pentru monumente si pentru propria istorie i-a convins pe edilii capitalei sa pastreze edificiile vechi asa cum au fost.

Totusi, au aparut numeroase constructii si opere de arta si īn zilele noastre, care se īmbina armonios cu cele vechi si sporesc frumusetea orasului.

Numeroasele opere de arhitectura, de sculptura, de pictura,palate si bazilici, statui si vestigii din mai toate timpurile, sunt cunoscute
si renumite īn īntraga lume. Dintre acestea amintim: Templul Vestei, Templul Fortunei, Panteonul, Forul si Columna lui Traian, Muzeul
Vaticanului .

Roma este strabatuta de Tibru, de-a lungul caruia se pot admira frumoase poduri strajuite de statui din marmura alba.

Tot īn capitala Italiei īsi are resedinta Papa si aici au loc numeroase manifestari clerice.

FORUMUL ROMAN

- Biserica Constantina- are 3 arce
- Templul zeitei Vesta (focului) in forma circulara; are 6 vestale ce faceau cu randul la intretinerea jocului sacru. Cele ce lasau focul sa se stinga erau biciuite de preot – pedeapsa. (Fetele numite vestale aveau locuri de onoare in arena, la teatre si in oras. Castitatea lor era cerinta primordiala. Aceasta era des incalcata- imparatul Augustus le alegea prin tragere la sorti iar Domitian a instaurat o pedeapsa- ingroparea de vii a celor nesupuse si omorarea cu pietre a iubitilor lor.)

- Templul lui Castor si Polux- pastrate 3 columne
- Biserica Julia- se tineau procese (cate 4 deodata); are o acustica deosebita si pardoseli cioplite in piatra
- Curia- cea mai bine pastrata cladire din Forum- pentru Senat.
- Rastra- oratorul Cicero se adresa maselor iar dupa moartea sa, in timpul lui Octavian, mainile si capul au fost expuse aici
- Templul lui Saturn- la capatul Viei Sacre- apar 8 coloane ionice- sarbatoarea zeilor numita Satursalia: marea si cea mai vesela sarbatoare din calendarul roman, cand se ofereau daruri, uitandu-se deosebirile dintre stapan si sclav. A fost sarbatoarea transformata de crestini in Craciun.

- Carcera Mamertinica- inchisoare- placa pe perete care aminteste modul in care au murit cei mai faimosi prizonieri romani (spanzuratoare, infometare, torturare, decapitare)

- Carcera a fost locul unde Sf. Petru i-a convertit pe cei care il pazeau. Miraculos, o fantana a izvorat din pamant astfel putand sa ii boteze pe noii crestini.

COLINA CAPITOLIULUI

- se afla Templul lui Jupiter Capitolius - 509 i. H.
- este locul unde italienii au platit tributul lor pentru unificarea Italiei dupa 1400 ani de la separare
- Monumentul lui Victor Emmanuel- 1911- dedicat primului rege al Italiei- stil neoclasic lipsit de rafinament (poreclit si dispretuit „masina de scris” sau „tort de nunta”)
- Michelangelo a ridicat elegantul Campidaglio readucand Capitoliul la statutul de cel mai important centru arhitectural al orasului

- Biserica medievala Santa Maria din Araceli- se urca 124 trepte
- Scarile repale flancate in varf de statuile monumentale Castor si Polux
- In centrul actualei Rome- Piazza Venezia- la baza monumentului lui Vittoriana
-palat- a fost cartierul general al lui Moussolini- tinea discursuri de la balconul palatului- actual gazduieste colectii de picturi, sculpturi, tapiserii.
- Moussolini a daramat vestigii istorice
- Forumul lui Traian- columna
- Colosseumul- construit 79 d.H. cand imparatul Vespatian a secat lacul Casei de Aur a lui Nero.

ARHITECTURA

- Biserica San Clemente- sec XII- pe trei nivele (construita pe o cladire de locuinte din secolul I, peste care s-a construit o biserica in sec. IV)
- Piazza di San Giovanni in Laterana- are cele mai importante cladiri ale crestinatatii
- Obeliscul- cel mai inalt si mai vechi din Roma

- Biserica San Giovanni din Laterana- fondata de Constantin cel Mare
- Scala Santa- se urca de evlaviosi pe genunchi (pe scari ar fi coborat Iisus dupa ce a fost condamnat de Pilat din Pont fiind recuperat de Sf. Elena, mama lui Constantin din Ierusalim.)

- Ghetoul- in vestul Colinei Capitoliului, langa ruinele de la Teatro di Marcello.
- portile ghetoului erau inchise de la apusul soarelui pana la rasarit
- adapostea comunitatea evreiasca- evreii erau nevoiti sa poarte o caciula galbena iar femeile un batic galben, fiind interzise indeletnicirile
- au sinagoga pe malul Tibrului- o placa aminteste ca in urma cu 50 ani- 2000 de evrei din Roma au fost deportati intr-un lagar de concentrare.
- in sud- Piazza Bocca della Verita- leaga doua temple romane- o fantana arteziana in stil baroc. In porticul bisericii de rit bizantin se afla o lespede de marmura care seamana cu o fata umana care este considerata unul din cele mai vechi detectoare de minciuni din lume- legenda- daca un martor mincinos isi introduce mana in gaura din lespede, ii este retezata (originea lespedei- a acoperit un canal de scurgere)
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.