Orasele Domnesti

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.91

nivel: Facultate

Pana la 1600, in Tara Romaneasca au existat douazeci si patru de asezari cu caracter urban, dar in acest numar se cuprind Braila, Giurgiu si Turnul, care trec in stapanirea turcilor, cum si Calafatul, care poate fi considerat mai degraba un simplu punct de vama. Acesta din urma si "orasul" Tismana ajung de timpuriu in stapanire manastireasca;

Craiova si Caracalul, sate ale boierilo[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Orasele Domnesti

Pana la 1600, in Tara Romaneasca au existat douazeci si patru de asezari cu caracter urban, dar in acest numar se cuprind Braila, Giurgiu si Turnul, care trec in stapanirea turcilor, cum si Calafatul, care poate fi considerat mai degraba un simplu punct de vama. Acesta din urma si "orasul" Tismana ajung de timpuriu in stapanire manastireasca;

Craiova si Caracalul, sate ale boierilor Craiovesti, sunt luate pe seama domniei si devin orase abia catre sfarsitul secolului al XVI-lea, iar Ploiesti este infiintat de Mihai Viteazul pe o mosie dobandita prin schimb. O situatie ce nu se poate lamuri suficient a avut Targu Jiu, unde orasenii si-au rascumparat mosia de la un boier, Tudor Negrul, in vremea lui Neagoe Basarab. Totusi, Mircea Ciobanul 1-a 636j92g considerat "sat" al boierilor Buzesti, de la care 1-a confiscat pe cand acestia erau in pribegie, facandu-1 "pazar".

Cu o singura exceptie, Targul Gilortului sau al Bengai, care era "veche ocina" boiereasca1, toate celelalte orase se constata documentar ca ar fi stat in legatura cu domnia. Douasprezece dintre ele sunt caracterizate, chiar in documentele de pana la 1600, orase sau scaune "domnesti"2. Independent insa de drepturile domniei, care decurgeau din caracterul "domnesc" al oraselor, constatam ca intr-unele din acestea unii domni aveau bunuri funciare pe care le stapaneau direct, in acelasi regim de proprietate pe care l-am gasit si in satele domnesti.
Dar sa analizam mai intai documentele.

Vlad Dracul daruieste Govorei o alta moara din Ramnic, unde se impreuna hotarul orasenilor cu Ulita lui Oprea"3; iar Tepelus ia morile manastirii Cozia de la Targoviste si ii da in schimb o moara domneasca in Ramnic4. Vlad Calugarul da manastirii Glavacioc branistea domneasca de la Slatina?, iar bisericii din Tarsor un vad de moara si un loc de casa in Tarsor6. Radu cel Mare daruieste Episcopiei Buzaului in orasul Buzau branistea care se va numi mai tarziu Crangul Targului, trei mori si zece pogoane de vie7.

in secolul al XVI-lea Neagoe Basarab face prima danie domneasca de acest fel unui boier: jupan Stanciu logofat din casa domneasca primeste, "la Olt, in fata Voinigestilor de catre Ramnic, orasul domniei mele", un vad de moara, pe care boierul il daruieste apoi manastirii sale de la Cornet (Perivoli)8. Tot in Ramnic, "in fata orasului", Neagoe daruieste Govorei "doua mori intr-o casa, pentru ca le-am facut domnia mea", cum si un loc de casa "pentru ca l-am cumparat domnia mea"9. Vlad Vintila daruieste manastirii sale de la Menedic un vad de moara in garla domneasca de la Buzau si un metoh "in targ in Buzau, in oras"10, iar Episcopiei Ramnic ii da in orasul Ramnic, pe Valea Episcopiei, un loc de prisaca11.

Mircea Ciobanul daruieste Govorei un loc cu vad de moara in Pitesti12, care este singura danie facuta de el unei manastiri in cei noua ani de domnie.Un teren mult mai intins decat cele precedente reprezinta dania lui Patrascu cel Bun catre manastirea Golgota, facuta din ocina domneasca de la Targoviste. Faptul rezulta din descrierea de hotare, cuprinsa in reintarirea lui Mihai Viteazul13, dar acolo orasul era ocolit de sate domnesti, din care unul, Solomonul, este mentionat si in hotarnica. "Ocina domneasca" de la Targoviste putea sa faca deci parte din ocolul acestui oras.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.