Orase si localitati

2x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.59

nivel: Gimnaziu

BAIA MARE

Municipiul Baia Mare, resedinta judetului Maramures, este un important centru urban din nord-vestul României.

Este situat in partea vestica a judetului,in depresiunea Baia Mare, pe cursul mijlociu al Raului Sasar, la o altitudine medie de 228 m fata de nivelul marii, fiind cuprins de coordonatele geografice 47�39' - 47�48' latitudine nord[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Orase si localitati

BAIA MARE

Municipiul Baia Mare, resedinta judetului Maramures, este un important centru urban din nord-vestul României.

Este situat in partea vestica a judetului,in depresiunea Baia Mare, pe cursul mijlociu al Raului Sasar, la o altitudine medie de 228 m fata de nivelul marii, fiind cuprins de coordonatele geografice 47�39' - 47�48' latitudine nordica si 23�10' - 23�30' logitudine estica. In componenta municipiului Baia Mare intra si localitatile Blidari, Firiza, Valea Neagra, Valea Borcutului, insumand o suprafata de 23.471 ha.

La nord se invecineaza cu Muntii Ignișului, la sud cu localitatile Recea si Groși, la est cu orasul Baia Sprie si la vest cu comuna Tăuții Măgherăuș. Datorita pozitiei sale geografice avantajoase, Baia Mare intruneste atributele unui insemnat nod rutier si feroviar, constituind punctul de convergenta pentru localitatile din imprejurimi: Baia Sprie, Recea, Tăuții Măgherăuș. Prin valentele sale actuale, municipiul Baia Mare se dovedeste a fi un centru urban important din aceasta parte a tarii, avand o dezvoltare dinamica specifica. Activitatilor economice traditionale de pana acum li se adauga altele noi, care se doresc integrate in economia zonei.

Componenta culturala este deobsebit de importanta, iar invatamantul baimarean este mult apreciat in tara.

Se fac eforturi pentru ca acest oras sa fie din nou un punct atractiv pentru turisti si oameni de afaceri, fiind avantajat de pozitia sa geografica, de numeroasele statiuni, dar si de potentialul uman extraordinar.

In ceea ce priveste arhitectura orasului, constructiile baimarene din zona veche a orasului sunt completate astazi de cele moderne, cu elemente specifice locale. Se evidentiaza zona comerciala, care cuprinde sediile bancilor, ale unor firme, magazinele cele mai mari din oras.

Prin marturiile trecutului si framantarile cotidiene ale prezentului, Baia Mare ni se dezvaluie astazi ca fiind unul in plina ascensiune in plan economico-social, care doreste sa-si consolideze pozitia dezvaluind lumii intregi ca traditia si modernismul se pot manifesta intr-o simbioza perfecta.

BORSA

Borsa este o localitate in nordul extrem al Romaniei (Judetul Maramures), in partea rasariteana a Depresiunii Maramuresului inchisa de Muntii Rodnei si Muntii Maramuresului (Carpatii Rasariteni), situata la 700-850 m altitudine, pe Valea Viseului, in apropierea Pasului Prislop (altitudine 1.414 m), care leaga Transilvania de Bucovina (o zona turistica foarte frecventata); populatia orasului numara 30.504 locuitori (la 1 iulie 1991). Clima specifica zonelor montane, rece si umeda, cu veri racoroase (in jur de l5°C in luna iulie) si ierni reci (in jur de 7°C in luna ianuarie). Temperatura medie anuala este de 7°C . Precipitatii abundente (900-1000 mm anual). Un aer pur, intens ozonat.

In partea rasariteana a orasului, la poalele Masivului Rodnei, l2 km departare de centru, se afla un important complex turistic, deschis in tot cursul anului, dispunand de mai multe hoteluri moderne. Zona ofera conditii pentru practicarea alpinismului si sporturilor de iarna (piste de schi cu grade variate de dificultate, trambuline de ski omologate, de 113 m, practicabile pana in lunile aprilie si mai). Cu funicularul (1.920 m lungine, 500 m inclinatie) se poate ajunge de la Complexul turistic la Poiana Stiol si mai departe, cu skilift (790 m lungime) la varful Stiol (1.611 m). Izvoare cu ape minerale carbogazoase, sau continand fier, calciu, magneziu sunt recomandate in tratamentul bolilor cronice ale tubului digestiv si in tratamentul bolilor renale. Dat fiind clima propice, statiunea este recomandata si pentru tratamentul nevrozelor astenice si al tulburarilor respiratorii. Biserica de lemn construita la 1700, cu picturi murale datand din 1775.
REGHIN

- Vechea denumire a Reghinului este aceea de "Reghinul Săsesc", traducere românească a denumirii germane "Sächsisch Regen" sau a celei ungurești "Szaszregen". Într-o diplomă emisă în anul 1228 de regele Ungariei Andrei II este menționat ca "Regun".
- Localitate ridicata la rang de municipiu în 1994.
- Localitatea este situata în zona de intersectie a paralelei 46 46' 33" latitudine nordica cu meridianul 24 42' 30" longitudine estica la confluenta riurilor Mures si Gurghiu.
- Altitudinea medie este de 395 m cu relieful specific depresiunii Reghinului.
- Localitatea este strabatuta de drumurile nationale DN15(Tg.-Mures-Reghin-Toplita), DN16(Reghin-Cluj) si DN16A.(Reghin-Bistrita) si drumuri judetene spre GURGHIU- JABENITA-LAPUSNA, IDECIU DE JOS, DEDRAD-BATOS.
- Circulatia feroviara este asigurata de calea ferata RAZBOIENI-DEDA.
- Populatia in urma recensamantului numara 36.173 locuitori.
TARGU - MURES

Situat la intalnirea a trei zone geografice si economice - Campia Transilvaniei, Valea Muresului si Valea Nirajului - teritoriul municipiului a fost inca din cele mai vechi timpuri leagan al unor asezari omenesti succedand una dupa alta in diferitele epoci ale istoriei. Numeroase dovezi materiale atesta aici prezenta culturilor neolitice si apoi cele din epocile bronzului si fierului. Sapaturile arheologice au scos la iveala vestigii romane in imprejurimile orasului.
Asezarea propriuzisa s-a afirmat de la inceputul istoriei sale ca o localitate de targ, caracter ce i-a determinat soarta de-a lungul secolelor. Acest caracter se reflecta si in domeniile istorice ale orasului. In prima atestare documentara, datand din anul 1300, localitatea apare cu numele de Forum Siculorum (Targ al Secuilor), iar apoi in 1332 sub denumirea de Novum Forum Siculorum (Targ Nou al Secuilor), secuii fiind aceea parte a populatiei maghiare, care nu era iobagit, ci traia liber, avand obligatia de a apara granitele regatului ungar. In 1599 voievodul Mihai Viteazul l-a intitulat drept " oppidi nostri Zekelyvasarhely" aceasta denumire fiind folosita pana la 29 aprilie 1616, data la care Bethlen Gábor, principele Transilvaniei a ridicat asezarea la rangul de oras liber regal, schimbandu-i totodata si denumirea oficiala in cea de Marosvasarhely (loc de targ pe Mures, in limba maghiara) numele de targ fiind dat de diferiti negustori, dupa nationalitatea lor : Tirgu-Mures - de romani, Marosvasarhely - de maghiari, Neumarkt am Mieresch - de germani, Agropolis (targul cerealelor) - de greci. Procesul de urbanizare a localitatii a inceput la sfarsitul secolului al XV-lea. Prin actul de privilegiu dat de Matei Corvin regele Ungariei in anul 1482, orasul primeste dreptul de a tine anual trei targuri mari.Tot in acest secol se dezvolta breslele mestesugaresti,carora, incepand din anul 1493 li se recunosc privilegiile, in anul 1490 se termina reconstructia in stil gotic a bisericii din cetate. Prestigiul oraselului se datora, in primul rand, functiei sale de resedinta a scaunului Mures, precum si faptului, ca orasul a dat lacas de multe ori Dietei Transilvaniei ( printre altele si celei din 1571 care a declarat libertatea confesionala pe teritoriul Principatului). Inca din secolul al XVI-lea orasul se remarca drept un important centru cultural si scolar, prima scoala fiind atestata din 1492. A functionat o scoala si in incinta manastirii franciscane, apoi din 1556, in urma reformei religioasa o scoala si apoi un colegiu al bisericii calviniste-reformate. In 1786 se infiinteaza prima tipografie. In 1791, Aranka György, om de cultura, infiinteaza o societate de lingvistica. In 1794, Teleki Samuel cu 60000 de volume pune bazele bibliotecii documentare care ii poarta numele si in prezent. In urma dictatului de la Viena, in perioada 1940 - 1944, Transilvania de Nord, inclusiv Tirgu-Muresul, a fost alipit Ungariei. Instaurarea dictaturii comuniste a insemnat in istoria orasului si inceputul perioadei de industrializare fortata, iar paralel cu o transformare radicala a aspectului edilitar a crescut rapid populatia orasului. Au fost construite fabrici mari de profil chimic, alimentar, de prelucrare a lemnului si a pielei, constructoare de masini, aparate si materiale electrice, materiale fotosensibile si altele.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.