Oralitatea

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.70

nivel: Liceu

Comunicarea directa, fata in fata, permite folosirea mijloacelor nonverbale (gesturi, mimica). De asemenea, vorbitorul recurge la context, se refera la situatia de comunicare prin cuvinte cu valoare de "gesture verbale" (ex : aici, acum, acesta etc.), se adreseaza direct interlocutorului (prin interjectii de adresare, vocative, verbe la imperativ, forme verbale si pronominale la persoana a II a).<[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Oralitatea

Comunicarea directa, fata in fata, permite folosirea mijloacelor nonverbale (gesturi, mimica). De asemenea, vorbitorul recurge la context, se refera la situatia de comunicare prin cuvinte cu valoare de "gesture verbale" (ex : aici, acum, acesta etc.), se adreseaza direct interlocutorului (prin interjectii de adresare, vocative, verbe la imperativ, forme verbale si pronominale la persoana a II a).
Caracterul spontan al mesajului oral permite manifestarea puternica, mai directa a afectivitatii.

Exprimarea spontana poate produce inovatii, dar adesea se rezuma la stereotipii, la comoditatea cliselor si a expresiilor deja date. Un efect al spontaneitatii poate fi si aparitia anumitor erori, a nejlijentelor in exprimare. Unele mesaje se pot caracteriza prin : incoerenta, ezitante, nu se duce fraza pana la capat, lasa lucruri subintelese sau pare ca nu isi gaseste cuvinte.
Mesajul oral are in genere o constitutie sintactica mai simpla bazata pe coordonare si pe repetitie. Caracterul sau secvential, de linearitate temporala, impune ca autocorectarea sa se faca prin reluare si reformulare (producand uneori constructii sintactice defectuase, anacoluturi).

Stilul oral ofera posibilitatea unei reprezentari acustice, opunandu-se celui scris, care implica o perceptie vizuala. Apelul la acordul scris implica A prelucrarea A>> modului curent de exprimare, impunand uzul variantei literare a limbii. Deschiderea fata de elementele regionale, populare, argotice, familiare, justificata prin intentii de ordin artistic, caracterizeaza numai beletristica.

Alaturi de acele mijloace care isi au sursa in comunicarea orala curenta, fiind definitorii pentru ceea ce s-ar putea numi oralitate A premara A>>, in basmul cult este posibila folosirea unor structuri si procedee preluate din literatura populara, care definesc o oralitate A secundara A>>. Acesta din urma se obtine prin transferul unor elemente din limba vorbita deja prelucrata
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.