Ora de dirigentie si profesorul diriginte

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.83

nivel: Liceu

Scopul procesului instructiv, educativ, al orelor de dirigentie, in special, este de a forma persoane capabilesa gandeasca, sa creeze, capabile de autocontrol, persoane care sa devina indivizi ca atare dar si sa lucreze eficient ca membri ai unei echipe, care sa fie increzatori in puterea lor. Orele de dirigentie ofera un cadru ideal de cunoastere a elevilor, mai ales cand se porneste la drum cu [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ora de dirigentie si profesorul diriginte

Scopul procesului instructiv, educativ, al orelor de dirigentie, in special, este de a forma persoane capabilesa gandeasca, sa creeze, capabile de autocontrol, persoane care sa devina indivizi ca atare dar si sa lucreze eficient ca membri ai unei echipe, care sa fie increzatori in puterea lor. Orele de dirigentie ofera un cadru ideal de cunoastere a elevilor, mai ales cand se porneste la drum cu un colectiv nou. Profesorul diriginte trebuie sa tina cont, in relatia sa cu clasa, de anumite aspecte printre care is particularitatile de varsta.

Particularitatile dezvoltarii fizic care, desigur, caracterizeaza preadolescentul, au mai multe implicatii psihologice. Apar schimbari importante in plan cignitiv, motivational, volitiv si caracterial. Astfel, preadolescentul intelege contizmul normelor morale si le intereseaza, formandu-si atitudini si sentimente morale, trasaturi de vointa si caracter(perseverenta, onestitate, caractitudine etc.)

Iritabilitatea si instabilitatea afectiva, timiditaea si anxitatea, nesiguranta si complexele de inferioritate, manifestate la preadolescenta sunt adesea rezultatul unor socuri emotionale suferite in familie sau in scoala. Atitudinea calda, binevoitoare, respectul si indrumarea discreta prin sugestii imbinate cu o exigenta echilibrata au un efect pozitiv si energizant. Dirigintele va trebui sa inlature cu calm tensiunile emotionale.

Acestuia ii revine o serie de sarcini ca: legarura si cooperarea cu familia si comitetul de parinti, prin vizite la domicilui si discutii cu parintii, cunoasterea ficarui elev si intocmirea, pentru fiecare membru al colectivului clasei de fise scolare, participarea supla la organizarea si realizarea activitatiilor extradidactive si extrascolare ale elevilor dinamizand initiativa si spritul creator al elevilor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.