Ora de dirigentie

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 7.14

nivel: Liceu

Continutul orei de dirigentie are o pondere morala, angajand un ansamblu de "a-bilitati metacognitive asociate fie educatiei sociale, fie educatiei profesionale", vaiabile la nivelul formarii-dezvoltarii permanente a personalitatii elevilor: abilitatea de a rationa; abilitatea de a lucra in echipa; abilitatea de a valorifica spiritul practic; abilitatea de a fi intreprinzator; abilitatea de a conv[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ora de dirigentie

Continutul orei de dirigentie are o pondere morala, angajand un ansamblu de "a-bilitati metacognitive asociate fie educatiei sociale, fie educatiei profesionale", vaiabile la nivelul formarii-dezvoltarii permanente a personalitatii elevilor: abilitatea de a rationa; abilitatea de a lucra in echipa; abilitatea de a valorifica spiritul practic; abilitatea de a fi intreprinzator; abilitatea de a convinge, abilitatea de a actiona adecvat in contexte valorice diferite, abilitatea de a valorifica experienta dobandita in diferite situatii scolare si extrascolare (idem, . , ).

Strategiile pedagogice, perfectibile la nivelul orei de dirigentie. pot fi dezvoltate, cu prioritate, pe fondul metodelor specifice educatiei morale: explicatia morala, convorbirea morala, referatele/informarile cu tematica morala, povestirea morala, dezbaterea morala, exemplul moral, analiza/studiul de caz - cu sens moral, exercitiul moral, aprobarea-dezaprobarea morala. Din aceasta perspectiva metodologica, ora de dirigentie poate fi interpretata ca o activitate de convorbire etica.

Evaluarea pedagogica a activitatii realizata de elevi la nivelul orei de dirigentie implica angajarea operatiilor de masurare-apreciere-decizie, orientate in sens prioritar formativ, "cu multiplicarea criteriilor si a unghiurilor examinatoare: etic, psihologic, estetic, juridic, metacognitiv, antropologic, cultural, logic, social, familial etc".

Aceasta "evaluare minima" necesara in cazul orei de dirigentie. presupune analiza capacitatii elevilor de a dezvolta judecati morale in diferite situatii si contexte concrete care solicita solutii normative, comparative, alternative, pragmatice, obiective, subiective, semnificative "pentru asimilarea unor noi valori socio-morale in plan personal" (idem, . ).

Proiect de activitate educativa/ora de dirigentie
- model orientativ Tema activitatii educative/orei de dirigentie: reflecta obiectivele pedagogice generale ale educatiei: intelectuale-morale-tehnologice-estetice-fizice.

Subiectul activitatii educative/orei de dirigentie: reflecta un obiectiv specific, din categoria celor stabilite in cadrul programelor activitatii educative adoptate la nivel central, teritorial, local, care vizeaza, cu prioritate, realizarea unei dezbateri etice.

Tipul activitatii educative/orei de dirigentie: dezbatere etica proiectata conform obiectivelor specifice si metodei adoptate cu prioritate/exercitiul moral, convorbire morala, problematizare morala, asalt de idei cu continut moral etc.

Scopul activitatii educative/orei de dirigentie/ exprima sintetic obiectivele generale si specifice asumate.

Obiectivele concrete/operationale/ deduse de profesorul-diriginte din scopul activitatii educative/orei de dirigentie - schema de elaborare: actiunile elevului (observabile in termeni de performante actuale, potentiale) - resursele umane (continut preponderent etic - metodologie/ metodele folosite in cazul educatiei morale - modalitatile de evaluare:orientativa, stimulativa, pozitiva).

Continutul activitatii educative/orei de dirigentie/corespunzator obiectivelor specifice si concrete asumate, orientate in sensul valorilor morale.

Metodologia realizarii activitatii educative/orei de dirigentie (stabilita conform obiectivelor concrete) angajeaza: exercitii morale, exemple morale, convorbiri morale, studii de caz, asalt de idei, cu mijloace pedagogice adecvate (material documentar ilustrativ, bibliografic, informatizat etc).

Scenariul pedagogic
- captarea atentiei/motivarea elevilor (pentru dezbaterea etica proiectata), din punct de vedere: moral, intelectual, tehnologic, estetic, fizic;

- actualizarea informatiilor anterioare importante pentru desfasurarea dezbaterii etice proiectate/ raportul asupra situatiei la invatatura si disciplina prezentat de elevi din conducerea clasei;

- pregatirea elevilor pentru dezbaterea etica/verificarea materialului documentar necesar (ilustrativ, bibliografic, informatizat etc.) si a modului in care au fost indeplinite sarcinile prevazute anterior (referate, conspecte, informatii suplimentare, mijloace de instruire disponibile/casetofon, video, calculator etc.)

- comunicarea obiectivelor concrete ale activitatii/comunicare axiologica - accent pe valorile morale ale temei, subiectului, supus dezbaterii;
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.