Optometrie functionala oftalmica

3x puncte

categorie: Fizica

nota: 9.83

nivel: Facultate

Astigmatismul reprezinta o tulburare de refractie a globului ocular; caracteristic acestei afectiuni este faptul ca obiectul privit de catre o persoana, (dupa ce lumina traverseaza sistemul de lentile ocular), nu va mai avea un focar de proiectie unic si punctiform, ci mai degraba multiple focare liniare sau neregulate; altfel formulat, puterea de refractie a globului ocular nu este aceeasi pe toa[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Optometrie functionala oftalmica

Astigmatismul reprezinta o tulburare de refractie a globului ocular; caracteristic acestei afectiuni este faptul ca obiectul privit de catre o persoana, (dupa ce lumina traverseaza sistemul de lentile ocular), nu va mai avea un focar de proiectie unic si punctiform, ci mai degraba multiple focare liniare sau neregulate; altfel formulat, puterea de refractie a globului ocular nu este aceeasi pe toate meridianele - iar imagina unui obiect, proiectata pe retina, devine de forma eliptica. Din punct de vedere clinic, astigmatismele pot fi clasificate in doua categorii: astigmatisme regulate si astigmatisme neregulate.

In astigmatismul regulat, cele doua meridiane anormale sunt perpendiculare intre ele; in astigmatismul neregulat exista mai multe meridiane cu refractie diferita, acestea nefiind perpendiculare intre ele. Meridianele globului ocular, reprezinta linii conventionale, trasate prin sectionarea imaginara a ochiului, de catre planurile perpendiculare pe ecuatorul acestuia. Vorbim despre astigmatism hipermetropic compus cind cele doua focare ale aceleiasi imagini sunt ambele plasate in spatele retinei.

Astigmatismele pot fi congenitale (prezente inca de la nastere), sau dobandite in cursul vietii ca urmare a unor boli inflamatorii oculare, interventii chirurgicale sau formatiuni tumorale. Functie de pozitia meridianelor afectate, astigmatismele pot fi pe axele principale ale globului ocular sau pe axele oblice. Fiind o tulburare refractiva, valoarea unui astigmatism se apreciaza in dioptrii; un astigmatism care depaseste 3 dioptrii poate fi considerat ca fiind un astigmatism mare.

Astigmatismul poate fi diagnosticat prin metode subiective si obiective, dupa ce a fost indus spasmul musculaturii care realizeaza acomodatia (prin instilatia oculara de cicloplegice) . Pentru a evidentia tulburarile de sfericitate ale corneei si cristalinului, pot fi utilizate urmatoarele tehnici: refractometria, keratometria sau chiar computer tomografia. De asemenea, se va proceda la examinarea fundului de ochi (examen oftalmoscopic) . Si nu in ultimul rand, diagnosticul trebuie sa precizez tipul de astigmatism prezent la pacientul respectiv, precum si valoarea acestuia, masurata in dioptrii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.