Optiunile strategice ale intreprinderii

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.89

nivel: Facultate

In acelasi timp, se creaza conditii favorabile pentru folosirea unor tehnologii de fabricatie si metode de organizare performante, a unor utilaje de mare randament, caracterizate printr-un grad ridicat de automatizare complexa.Activitatea de cercetare-dezvoltare este relativ redusa, concentrandu-se in principal pe imbunatatirea performantelor tehnice ale produselor fabricate. In aceste conditii, b[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Optiunile strategice ale intreprinderii

In acelasi timp, se creaza conditii favorabile pentru folosirea unor tehnologii de fabricatie si metode de organizare performante, a unor utilaje de mare randament, caracterizate printr-un grad ridicat de automatizare complexa.Activitatea de cercetare-dezvoltare este relativ redusa, concentrandu-se in principal pe imbunatatirea performantelor tehnice ale produselor fabricate. In aceste conditii, bugetul alocat pentru procesul de cercetare-dezvoltare este relativ mic.

Strategia specializarii se bazeaza pe fenomenul de experienta care orienteaza politica de pret adoptata de intreprindere.
Un avantaj important al aplicarii unei strategii de specializare consta in faptul ca ea asigura o complexitate redusa a gestionarii intreprinderii. Gestionarea simplificata permite managerilor sa-si concentreze eforturile asupra optiunilor fundamentale ale intreprinderii, care privesc activitatea de ansamblu ale acesteia pe termen lung. In acelasi timp, se realizeaza o anticipare mai buna a evolutiilor si tendintelor mediului, asigurandu-se astfel conditii pentru o adaptare permanenta a intreprinderii la schimbarile survenite in cerintele si exigentele clientilor.

Pentru a completa gama avantajelor strategiei de specializare, se poate aduce in discutie si faptul ca diversitatea scazuta a activitatilor executate faciliteaza fundamentarea obiectivelor si orientarilor strategice ale intreprinderii.
Dar, strategia specializarii prezinta si o serie de dezavantaje, importante pentru evolutia intreprinderii si nivelul performantelor sale economice.

In primul rand, specializarea stricta a mijloacelor tehnice si fortelor umane angrenate in productie determina o rigiditate organizationala. Aceasta afecteaza capacitatea de adaptare a intreprinderii la schimbarile frecvente care intervin in mediul concurential si o impiedica sa sesizeze noile posibilitati de dezvoltare a activitatii ei.
Un alt dezavantaj consta in concentrarea aproape integrala a resurselor de care dispune si a preocuparilor intreprinderii asupra unui singur produs fabricat si comercializat. In aceste conditii, o modificare importanta care se produce in mediul intreprinderii poate inrautatii foarte grav situatia sa economico-financiara, in cazuri extreme punand in discutie insasi supravietuirea ei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.