Optiunile reale si teoria jocului

5x puncte

categorie: Economie

nota: 8.37

nivel: Facultate

Optiunile reale si teoria jocului
Sa presupunem ca primele doua conditii sunt indeplinite (pentru ca de obicei,in majoritatea oportunitatilor de investitie, sunt): intoarcerea investitiei nu e garantata si costul investitiei nu poate fi recuperat integral daca proiectul este mai tarziu abandonat. Dar cum ramane cu a treia conditie? Mai exact, cand are o firma abilitatea de a detine optiunea[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Optiunile reale si teoria jocului

Optiunile reale si teoria jocului
Sa presupunem ca primele doua conditii sunt indeplinite (pentru ca de obicei,in majoritatea oportunitatilor de investitie, sunt): intoarcerea investitiei nu e garantata si costul investitiei nu poate fi recuperat integral daca proiectul este mai tarziu abandonat. Dar cum ramane cu a treia conditie? Mai exact, cand are o firma abilitatea de a detine optiunea? Aceasta conditie formeaza baza preocuparilor noastre.

Optiunile reale si teoria jocului
In unele ocazii, factorii institutionali previn firma de a detine optiunea investitiei sale dupa o anumita data. Exemplele include imprumuturile petroliere, care scad dezvoltarea daca nu a fost inceputa inainte de o data pre-specificata, si dreptul de autor, care expira dupa o perioada stabilita legal. In cele mai multe cazuri, totusi, oportunitatea investitiei nu are nici o data de expirare stabilita legal sau contractual. In aceste cazuri, se poate afirma ca firma are abilitatea sa amane indefinit – adica optiunea nu are data de expirare – dar realitatea pietei opunandu-se firmei, nu e de asteptat sa fie simpla.

Optiunile reale si teoria jocului
In majoritatea amplasamentelor industriale, abilitatea unei firme de a amana decizile sale (si ale altora) de investitie este in mod crucial afectata de actiunile altor firme. Cand mai multe firme completeaza piata, intarzierea unei firme este responsabila de a rezulta in depasirea acesteia de un rival.

Dupa investitia rivalului, oportunitatea de investitie a primei firme este de asteptat sa fie redusa in valoare, sau poate fi redusa integral. Prin urmare, abilitatea unei firme de a amana nu depinde doar de prevederile legale si contractuale, dar si de actiunile celorlalte firme. Aceasta ne aduce la a doua intrebare privind firma investitoare:

Intrebarea 2: Este optiunea mea de a investi afectata de interactiunile strategice cu alte firme ?
Exista totusi o diferenta subtila dar importanta intre efectele interactiunilor strategice si expirarea unui imprumut petrolier, de exemplu. Expirarea contractuala provine la o anumita data care se cunoaste in prealabil si nu este afectata de actiunile detinatorului. Pierderea unei oportunitati de investire datorata actiunii unei alte firme nu este pre-specificata in aceasta maniera: data la care rivalul va actiona (daca va actiona) nu este cunoscuta in avans, si poate sa depinda de ceea ce face detinatorul.

Interactiunile dintre firme concurente sunt procese cu doua fete: firma A este afectata de actiunile firmei B, in timp ce firma B este de asemenea afectata de firma A. Ca sa judeci daca o firma are abilitatea sa amane investitia, este necesar sa intelegi interactiunile startegice dintre firme in piata si sa prezici comportamentul rivalului. Prin urmare, ca sa raspundem la Intrebarea 1 este necesar sa lansam Intrebarea 2 si sa analizam aceste interactiuni.

3.Teoria jocului: Intelegerea interactiunilor strategice
Teoria jocului este apropierea prin care interactiunile dintre jucatorii interdependenti pot fi studiate si intelese. Pentru scopurile actualului articol este necesar sa investigam adanc in detalile acestui subiect complex; cititorul interesat poate gasi expozitii detailate in cartile lui Rasmusen (1994) si Fudenberg & Tirole (1991), printre altii.

Pentru scopurile moastre, interactiunile strategice intre firme pot fi clasificate in doua vaste categorii: avantajele primului actionant (APA) si avantajele secundului actionant (ASA). O situatie implica avantajele primului care actioneaza daca jucatorul castiga o rasplata mai mare daca actioneaza, decat al doilea, deoarece investeste inaintea rivalului sau. Avantajele unui actionar secund exista, in contrast, daca jucatorul castiga o rasplata mai mare prin actionarea lui secundara, si astfel prefera ca rivalul sau sa actioneze primul.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.