Optiuni terapeutice fizicalkinetice dupa amputatii ale membrului inferior

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.93

nivel: Facultate

In ceea ce priveste afectarea sistemului nervos la diabetici, probabil este implicata calea poliol in care glucoza este redusa la sorbitol de catre aldol reductaza (sorbitolul pare a functiona ca si o toxina tisulara). Hiperosmolaritatea plasmatica favorizeaza afectarea celulei nervoase cu scaderea vitezei de conducere si unele demielinizari segmentare. Polineuropatia periferica este cea mai obisn[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Optiuni terapeutice fizicalkinetice dupa amputatii ale membrului inferior

In ceea ce priveste afectarea sistemului nervos la diabetici, probabil este implicata calea poliol in care glucoza este redusa la sorbitol de catre aldol reductaza (sorbitolul pare a functiona ca si o toxina tisulara). Hiperosmolaritatea plasmatica favorizeaza afectarea celulei nervoase cu scaderea vitezei de conducere si unele demielinizari segmentare. Polineuropatia periferica este cea mai obisnuita, cu manifestari bilaterale sub forma de parestezii, hiperestezie severa, durere, uneori cu anomalii ale mersului si aparitia articulatiei Charcot tipice.

Radiografia piciorului deceleaza frecvent la acesti pacienti pierderea curburii, cu fracturi multiple ale oaselor tarsiene. Reflexele osteotendinoase sunt mult diminuate sau chiar absente. Distributia anormala a presiunii secundara neuropatiei diabetice favorizeaza dezvoltarea ulcerelor la nivelul extremitatiilor inferioare indeosebi atunci cand exista si o deformare osoasa (calus). Leziunea initiala poate fi cauzata de utilizarea unor pantofi nepotriviti, taieturi sau intepaturi de corp strain la pacienti cu deficite senzoriale ce impiedica recunoasterea durerii.

Aportul sangvin diminuat datorita afectarii vasculare contribuie la dezvoltarea leziunii iar infectia este obisnuita, frecvent polimicrobiana. Netratate corespunzator si la timp leziunile pot evolua catre gangrena care in cele mai multe cazuri necesita amputatia membrului inferior la diferite nivele in functie de stadiul procesului septic. In structura invaliditatii pentru afectiuni ale aparatului locomotor pacientii cu amputatii ocupa locul 3 (dupa artroze si anchiloze), tulburarile vasculare si piciorul diabetic avand o incidenta de 81% din totalul acestora.

Complicatiile postoperatorii, ce pot surveni, sunt numeroase: durere, membru fantoma, dehiscenta plagii, cicatrice retractila/cheloida, edem de bont, ulceratie, gangrena cutanata cronica progresiva, tulburari de sensibilitate cutanata, atrofie musculara, retractie musculo-tendinoasa, miozita, abces/flegmon, hemoragice, tromboflebita, limfangita, osteoporoza, hiperostoza, redoare articulara, etc.

Terapia fizicalkinteica la pacientii diabetici cu amputatii la nivelul membrelor inferioare se adreseaza atat perioadei imediate dupa interventia chirurgicala cat si dupa vindecarea bontului chirurgical. Kinetoterapia postoperatorie are scopul de a favoriza intoarcerea venoasa si de a prevenii redorile. Tehnicile kinetice sunt precedate si/sau urmate de masaj. Masajul are actiune analgezica, tonica sau de sedare, amelioreaza troficitatea si tonusul muscular prin imbunatatirea circulatiei sangvine si actiunea asupra excitabilitatii placilor neuromusculare, si combate atrofia musculo-tegumentara.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.