Optiuni si strategii investitionale

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

O analiza retrospectiva a investitiilor dezvaluie elemente in functie de care pot fi argumentate anumite coordonate prospective. Astfel , pe parcursul a patru decenii (1950-1990) in Romania s-au realizat programe de investitii care s-au cifrat la circa 4000 miliarde lei, deci in medie circa 100 miliarde lei pe an. Evolutia acestor programe a marcat o permanenta crestere, de la 61,9 miliarde lei [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Optiuni si strategii investitionale

O analiza retrospectiva a investitiilor dezvaluie elemente in functie de care pot fi argumentate anumite coordonate prospective. Astfel , pe parcursul a patru decenii (1950-1990) in Romania s-au realizat programe de investitii care s-au cifrat la circa 4000 miliarde lei, deci in medie circa 100 miliarde lei pe an. Evolutia acestor programe a marcat o permanenta crestere, de la 61,9 miliarde lei in perioada 1951-1955, la peste 1250 miliarde lei in perioada 1986-1990. Circa 90-92,5 % din investitii au fost realizate in sectorul de stat, circa 2-5 % in sectorul cooperatist, iar circa 2-7% in sectorul populatiei.

Din analiza structurii pe ramuri a investitiilor realizate reiese ordonarea optiunilor de investitii, in perioada de referinta, in urmatoarea succesiune: industria intre 45-54 %; agricultura intre 10,4-16,4 %; gospodaria comunala si de locuinte (in cadrul careia locuintele detineau circa 80-90 %), intre 11-18,7 %; transporturile si telecomunicatiile cu ponderi intre 8,1-11,4 %. In celelalte sectoare cum sunt invatamantul, sanatatea, cultura si arta, administratia etc., ponderea investitiilor realizate s-a cifrat global intre 2,4-2,3 %.

In cadrul industriei un numar de 4-5 subramuri au ajuns sa detina 73-80% din investitiile realizate. Ne referim la investitiile realizate in industria energiei electrice si termice, a combustibililor, constructii de masini si prelucrarea metalelor, metalurgia feroasa, industria chimica.Toate regiunile istorice ale tarii au fost marcate de repartitia teritoriala a investitiilor realizate.

Efortul investitional considerabil a fost insa in mare masura "erodat" sub aspectul eficientei economice deoarece numeroase proiecte de investitii au fost insuficient fundamentate, unele incorect orientate.Efectele preconizate, uneori supralicitate, nu s-au validat in economie, ceea ce a determinat ca pe ansamblul complexului economic national, indicatorii de eficienta economica sa inregistreze o scadere constanta in deosebi dupa anul 1975. Evolutia acestora este in masura sa evidentieze principala cauza a scaderii eficientei investitiilor, anume suprainzestrarea cu mijloace fixe in raport cu efectele dobandite prin utilizarea lor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.