Optiuni chirurgicale in tratamentul pancreatitelor acute

7x puncte

categorie: Medicina

nota: 10.00

nivel: Facultate

Din studiul acestor 140 de cazuri s-a evidentiat etiologia pancreatitelor acute.Principala cauza generatoare de pancreatita acuta este cea biliara, urmata de cea etanolica, dismetabolica si posttraumatica, mai rar. Ca si factori etiologici dismetabolici declansatori ai pancreatitei acute am evidentiat in studiul de referinta - hiperlipidemia si hipercalcemia. Etiologia posttraumatica, desi mai ra[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Optiuni chirurgicale in tratamentul pancreatitelor acute

Din studiul acestor 140 de cazuri s-a evidentiat etiologia pancreatitelor acute.Principala cauza generatoare de pancreatita acuta este cea biliara, urmata de cea etanolica, dismetabolica si posttraumatica, mai rar. Ca si factori etiologici dismetabolici declansatori ai pancreatitei acute am evidentiat in studiul de referinta - hiperlipidemia si hipercalcemia. Etiologia posttraumatica, desi mai rar intalnita a fost reprezentata in acest studiu de 2 cazuri: o contuzie abdominala la care se constata intraoperator pancreatita necrotico-hemoragica posttraumatica abcedata care a necesitat lavaj si drenaj multiplu;

un alt caz studiat -traumatism cu fractura de pancreas - intraoperator se constata ruptura de pancreas cefalo-corporeala, hematom al lojii pancreatice, pancreatita necrotico-hemoragica postraumatica; se practica splenopancreatectomie corporeo-caudala si drenaje multiple: subfrenic stang, subhepatic si in fundul de sac posterior Douglas.
Atitudinea chirurgicala abordata in cele 91 de cazuri de pancreatite acute adematoase studiate a fost colecistectomia retrograda si colecistectomia anterograda.. In 67 de cazuri (73,62%), interventia chirurgicala efectuata a fost colecistectomia retrograda. si in 24 de cazuri (26,38%) colecistectomia anterograda.

La 25 de cazuri din totalul celor 91 de cazuri de pancreatite acute edematoase cu o pondere de 27,47% din total s-a practicat drenaj transcistic.In celelalte 49 de cazuri reprezentate de pancreatite acute citosteatonecrotice si necroticohemoragice se abordeaza calea biliara principala cu drenaj Kehr, drenaj al lojei pancreatice , drenaj al bursei omentale si drenaj transmezentericDin totalul acestor 49 de cazuri, evolutia nefavorabila postoperatorie a necesitat efectuarea a 6 reinterventii chirurgicale (12,24%) pentru hemoragii in loja pancreatica si necroze infectate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.