Optimizarea lectiilor de matematica prin intermediul jocului didactic

5x puncte

categorie: Matematica

nota: 10.00

nivel: Facultate

Rezistenta scazuta la efort intelectual, lipsa de interes pentru invatare, insuficienta intelegere a celor predate si mai ales lacunele elevilor m-au determinat ca multe din sarcinile de invatare sa le predau sau sa le fixez prin jocuri.

Jocul didactic matematic este un mijloc important de educatie si instruire in ciclul primar care asigura participarea activa si eficienta[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Optimizarea lectiilor de matematica prin intermediul jocului didactic

Rezistenta scazuta la efort intelectual, lipsa de interes pentru invatare, insuficienta intelegere a celor predate si mai ales lacunele elevilor m-au determinat ca multe din sarcinile de invatare sa le predau sau sa le fixez prin jocuri.

Jocul didactic matematic este un mijloc important de educatie si instruire in ciclul primar care asigura participarea activa si eficienta la lectie, durabilitatea notiunilor insusite si un grad mare de socializare.

La clasele primare, o baza solida in studiul ulterior matematicii se realizeaza prin cultivarea interesului si a pasiunii pentru rezolvari de exercitii si probleme. Prin jocul didactic stimulam elevilor efortul sustinut si ii determinam sa lucreze cu placere si interes atat in scoala cat si in afara ei.De asemenea, m-am folosit de joc: pentru a-i atrage pe copii sa invete; pentru a cunoaste si forma copiii. Astfel, mi-am propus sa demonstrez modul cum poate fi valorificat jocul didactic in activitatile de invatare la clasa.

Practica si teoria educatiei au demonstrat de mult ce loc ocupa jocul in viata scolarilor de varsta mica, in activitatea de instruire si educare a acestora in scoala. Formele de manifestare ale jocului si functiile sale defera de la o perioada de varsta la alta. Daca in perioada copilariei jocul indeplineste mai multe functii cognitive sau formativ-educative, mai tarziu functiile sale devin de recreere si reconfortare fizica si psihica.

Odata cu intrarea prescolarului la scoala, jocul trece insa de pe primul plan pe un altul secund. In viata copilului intervine o schimbare radicala. Locul dominant al jocului este luat de alta forma de activitate - invatarea - dupa cum mai tarziu locul acesteia il ia munca. Practica dovedeste ca atat cronologic, cat si evolutiv, legea dezvoltarii copilului urmeaza calea de la joc la invatare prin munca.

Trecerea de la o perioada de dominatie a unei anumite activitati la alta se realizeaza in mod treptat, intr-o perioada mai lunga de timp si care nu presupune excluderea uneia si inlocuirea brusca prin alta, ci, dimpotriva, coexista cele doua forme de activitate print-o armonioasa imbinare ce inlesneste saltul de la o etapa la alta, fara praguri si fara obstacole. Asemenea forme de trecere de la joc la invatare sunt jocurile didactice.

Jocul didactic are un loc bine definit in planul de invatamant al institutiile scolare, determinat de faptul ca pe masura ce copilul isi insuseste pe baza experientei sale de viata, cat si pe alte cai, o serie de cunostinte, priceperi si deprinderi, rolul sau creste in vederea acumularii altora superioare. Ceea ce caracterizeaza in esenta jocul didactic consta tocmai in aceea ca el imbina intr-un tot unitar si armonios atat sarcini si functii specifice jocului, cat si functii specifice invatarii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Matematica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.