Optimizarea controlului pe flux tehnologic in procesul de obtinere lapte praf instant

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 6.38

nivel: Facultate

Laptele si produsele obtinute din prelucrarea lui constituie alimente valoroase in hrana omului. Prin continutul variat si bogat in substante nutritive, laptele reprezinta alimentul ideal pentru copii, indispensabil mai ales in primele lunii de viata. Pentru majoritatea bolnavilor, covalescentilor si a muncitorilor care lucreaza in mediu toxic, laptele este un aliment valoros si necesar, avand o d[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Optimizarea controlului pe flux tehnologic in procesul de obtinere lapte praf instant

Laptele si produsele obtinute din prelucrarea lui constituie alimente valoroase in hrana omului. Prin continutul variat si bogat in substante nutritive, laptele reprezinta alimentul ideal pentru copii, indispensabil mai ales in primele lunii de viata. Pentru majoritatea bolnavilor, covalescentilor si a muncitorilor care lucreaza in mediu toxic, laptele este un aliment valoros si necesar, avand o deosebita actiune de fortificare a organismului. Fiecare component al laptelui prezinta un rol incontestabil din punct de vedere nutritiv si biologic in apararea si mentinerea starii de sanatate a organismului.

I.2. Istoricul si importanta conservelor din lapte
Datorita variatiei mari in productia de lapte s-a impus necesitatea de a absorbi surplusul din perioada de varf a productiei, transformandu-l in produse care sa fie consumate in perioada minimului de productie. Astfel s-a creat si dezvoltat industria conservelor de lapte.

Prin realizarea acestor produse se urmareste in principal:
-marirea conservabilitatii laptelui;
-reducerea volumului de transport;
-asigurarea aprovizionarii regiunilor unde exista un deficit de lapte.

Principiul de obtinere a conservelor de lapte consta in indepartarea unei cantitati mai mici sau mai mari din apa pe care o contine laptele. Reducerea continutului de apa se poate face prin:concentrarea laptelui, cand se evapora numai o parte din apa, obtinandu-se produsele concentrate;indepartarea aproape completa a apei din lapte prin evaporare si uscare, realizandu-se laptele praf.

Pentru asigurarea conservabilitatii produselor lactate concentrate nu este suficienta evaporarea partiala a apei; metoda de conservabilitate este in mod obisnuit complectata prin sterilizare sau adaos de zahar. In produsele lactate uscate, apa este redusa aproape in totalitate, pana la 3-6%, ceea ce duce la reducerea sau chiar incentarea activitatii vitale a microorganismelor.

Datorita valorii lor nutritive ridicate, conservele de lapte au o arie larga de folosire, incepand cu alimentatia sugarilor si copiilor, inlocuind uneori chiar laptele matern, precum si a omului matur. De asemenea aceste conserve de lapte sunt folosite pentru realizarea unor produse alimentare ca: painea, biscuiti, paste fainoase, produse de cofetarie, inghetata.

I.2.1 Laptele praf
Laptele praf este un produs a carui realizare industriala apartine inceputului sec. al XX-lea. Eliminarea din lapte a apei aproape in totalitae determina realizarea unui produs cu un continut ridicat de substanta uscata, usor de transportat si depozitat. Datorita conditiilor impropii de dezvoltare a microorganismelor si de aparitie a modificarilor chimice, laptele praf constitue un produs ce se preteaza la o depozitare de lunga durata.(1)

In timpul procesului de uscare se urmareste ca proprietatile initiale ale laptelui sa sufere cat mai putine moficari obtinandu-se un produs capabil sa se dizolve in apa, usor si complet avand caracteristici asemanatoare laptelui din care a provenit. In afara de utilizarea sub forma de lapte reconstituit, laptele praf a devenit un produs alimentar important cu valoare nutritiva ridicata si cu gama larga de folosire.

Laptele smantanit praf a luat o mare extindere in alimentatie, deoarece contine nealterate componentele cele mai importante ale laptelui - in special proteinele, riboflavina si substantele minerale - in proportie mai ridicata fata de cele din lapte integral uscat.

In unele tari a luat dezvoltare o industrie a produselor lactate uscate pentru copii, alimentarea sugarilor cu aceste produse fiind considerata de medicii pedriatri ca o metoda ideala acolo unde hranirea la san nu este disponibila.Subprodusele laptelui cu valoare nutritiva importanta ca zara si zerul sunt de asemenea transformate in produse uscate si conservate in vederea folosirii lor in diferite scopuri.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.