Optimizarea alimentatiei taurinelor

2x puncte

categorie: Medicina

nota: 8.50

nivel: Facultate

1.2.Particularitatile digestiei la rumegatoare:


Nutreturile sunt produse de origine vegetala, a animala sau minerala . care contin elemente nutritive sienergetice utlile organismului animal . in scopul desfasurarii normale a cresterii , reproductiei si productiei, fara a dauna sanatatii .

Valoarea nutritiva reprezinta masura in care nutr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Optimizarea alimentatiei taurinelor

1.2.Particularitatile digestiei la rumegatoare:


Nutreturile sunt produse de origine vegetala, a animala sau minerala . care contin elemente nutritive sienergetice utlile organismului animal . in scopul desfasurarii normale a cresterii , reproductiei si productiei, fara a dauna sanatatii .

Valoarea nutritiva reprezinta masura in care nutreturile satisface cerintele de energie si substante nutritive in urma interactiunbii dintre nutreturi si organism , masura in care compozita chimica corespunde particularitatilor biologice ale animalului.

................................................................................

Particularitatile digestiei la rumegatoare sunt determinete de consumul unui volum mare de furaje depozitate in prestomacul tricopartimentat(rumen,retea,foios) si supus descompunerii aici dar si-n stomacul propriu-zis,cheagul.

Digestia rumegatoarelor numite asa prin actul fiziologic de remestecare a furajelor acumulate in prestomac,se caracterizeaza prin procese biochimice microbiene sustinute de o microflorura bacteriana si microfauna dominata de protozoare.

Bacteriile ruminale sunt prezentate de circa 63 de specii si bacterii in greutate totala de 4-7 kg,in special specii anocrobe si ciuperci care ajuta la digestia celulozei.

Protozoarele in numar de 120 tipuri,pentru a se dezvolta consuma substante nutritive din furajele patrunse in prestomac,dar si de bacteriile ruminale in substante nutritive de origina vegetala din furaje si bacteriiile ruminale in substante nutritive de origine animala cu o mai mare valoare nutritiva.

Particular rumegatoarele este traseul parcusr de furaje prin tubul digestiv.Prehensiune afurajelor solide se face cu ajutorul limbii si bujelor,iar la lichide prin aspirare.

Hrana lichida si cea fin maruntita trece din gura direct in stomacul propriu-zis prin jgheabul esofarigean,care are functie digestiva mai ales in timpul suptului sau alaptarii la biberon,la adulte rolul sau este minor.

Actul fiziologic de readucerea a continutului ruminal in gura pentru remasticare si apoi de redeglutinare constituie actul rumegarii,care apare la varsta 8-14 zile la miel,27 zile la vitel, cand incep sa consume furaje specifice adultului.
Numarul perioadelor de rumegare in 24 ore este de 6-8 la bovine si 4-6 la ovine,durata totala de rumegare este in mediu de 7 ore pe zi la bovine si 5 ore pe zi la ovine.

Numarul si durata ciclurilor de rumegare sunt mai mari la nutreturi fibroase si grosiere.Dupa rumegare furajele fiind maruntite isis continua degradarea odata cu trecerea lor in cheag prin jgheabul esofagian,apoi isi urmeaza traseul prin intestinul subtire si intestinul gros pana la eliminarea prin anus,sub forma de fecale.

a)Sinteza proteinei:Bacteriile ruminale proteolitice(bacterroides ruminicola),transforma azotul din componenta proteinei furajelor si-l transforma in proteina microbiana.
Protozoarele consuma bacteriile si utilizeaza proteina microbiana transformand-o in proteina de origine animala a carui valoare nutritiva este mai ridicata.

Bacteriile au posibilitatea sa utilizeze in metabolismul lor neproteic al substantelor azotate sintetice neproteice, iar ciupercile ruminale consuma in plus neproteic din combinatiile toxice neutralizandu-le si ferind organismul de intoxicatii alimentare.
b)Sinteza lipidelor:Bacteriile ruminale pot utiliza grasimile brute pentru corpul lor,iar dupa degradarea lor in intestin grasimile scindeaza pana la acizi grasi folositi pentru sinteza grasimilor in corpul animalului gazda si al laptelui.
c)Sinteza vitaminelor:Una din principalele functii ale bacteriilor ruminale este sinteza vitaminelor din complexul B si vitamina K, intr-o cantitate mai mare decat cantitatea de vitamine care intra in corp prin furajele consumate natural.
Datorita acestor caracteristici,la rumegatoarele adulte nu apar afectiuni provocate de carente in aceste vitamine.
d)Fermentatia glucidelor:Substanta uscata din furajele utilizate in hrana rumegatoarelor e formata dintr-o cantitate mare de glucoza pentru care sucul digestiv al rumegatoarelor nu contine enzime specifice,acestea sunt elaborate de bacterii ruminate.

Actiunea de scindare a celulozei furajelor se soldeaza si cu distrugerea stratului de lignina de la suprafata tulpinelor plantelor,punandu-se la pozitia sucurilor gastrice continutul intern al lor pentru a fi digerate.

1.3. Factorii determinanti de animal:

Specia:intre speciiile domestice de animale exista deosebiri functionale ale digestiei si deci deosebiri in privinta capacitatii de digerare a substantelor nutritiva.

De exemplu:rumegatoarele pot digera celuloza din nutreturi grosiere(paie,coceni),mai bine decat monogastricele(cabaline,porci,pasari).

Varsta animalelor adulte au o mai mare capacitate de digerare a substantelor nutritive decat tineretul,fiindca tubul digestiv al adultelor este mai dezvoltat functional.

Sanatatea si conditiile animalului:Animalelel bolnave si slabe digera mai slab hrana decat animalelel sanatoase.
Animalele mai grase digera mai slab hrana fiindca se reduc apetitul si secretia digestiva.
Animalele care pasuneaza valorifica mai bine masa verde decat cele care o consuma la iesle,fiindca beneficiaza de miscare,aer si actiunea binefacatoare a razelor solare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.