Optimizarea activitatii in medicina muncii

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.84

nivel: Facultate

Timpul de munca, regimul pauzelor, munca in schimburi, precum si intensitatea acesteia, sunt reglementate prin acte normative (Contractul cadru),luand in considerare particularitatile activitatilor profesionale, existenta unor factori de risc in mediul de munca si capacitatea de adaptare a personalului angajat. Stabilirea acestor elemente se face cu sprijinul serviciilor medicale de intreprindere [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Optimizarea activitatii in medicina muncii

Timpul de munca, regimul pauzelor, munca in schimburi, precum si intensitatea acesteia, sunt reglementate prin acte normative (Contractul cadru),luand in considerare particularitatile activitatilor profesionale, existenta unor factori de risc in mediul de munca si capacitatea de adaptare a personalului angajat. Stabilirea acestor elemente se face cu sprijinul serviciilor medicale de intreprindere si a specialistilor in medicina muncii.

Salariatii ce isi desfasoara activitatea in tura de noapte, a caror activitate se desfasoara in conditii speciale/ deosebite sau care implica eforturi fizice ori mentale deosebite, nu trebuie sa lucreze noaptea mai mult de 8 ore pe parcursul unei perioade de 24 de ore.
Ei trebuie sa beneficieze de asigurarea conditiilor de securitate si sanatate in munca, corespunzator naturii activitatii desfasurate.
O atentie speciala trebuie acordata pauzelor pe parcursul zilei de lucru.

Activitatile profesionale implica o participare neuromusculara (definita generic munca fizica) si o participare neuropsihica (denumita generic munca intelectuala).Munca fizica - reprezinta un proces complex al organismului, in care mobilizarea sistemului musculo-osteo-articular fiind primordiala.Principalele proprietati mecanice ale muschiului, elasticitatea si contractilitatea determina activitatea musculara.
Muschiul este constituit din proteine, o cantitate de lipide, saruri minerale si doua substante chimice cu rol important in contractia musculara, creati-fosfat (CF) si adrenozintrifosfat (ATF).

Contractia musculara este datorata in principal unor fenomene chimice complexe.ATF este substanta care, prin ruperea legaturilor sale fosforate, degaja energia necesara contractiei miofibrelor, CF fiind respunzatoare de refacerea ATF-ului.Refacerea legaturilor fosforate, este dependenta de prezenta glucidelor.Degradarea glucozei, in acest proces poate avea loc in absenta oxigenului (anaeroba) sau in prezenta acestuia (aeroba).

Desi degradarea anaeroba a glucozei pana la formarea de acid lactic poate forma suficienta energie incat contractia musculara sa se produca, necesita ulterior, interventia oxigenului.Pentru transportul oxigenului, este implicat intreg aparatul cardio-vascular si cel respirator,
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.