Optica pt clasa a IX-a

3x puncte

categorie: Fizica

nota: 6.44

nivel: Liceu

Optica este stiinta care se ocupa cu studiul luminii si al fenomenelor luminoase.
Ea poate fi divizata in trei parti: optica geometrica, optica ondulatorie si optica fotonica.
Optica geometrica - Studiaza fenomenele de propagare a luminii: reflexia, refractia si dispersia luminii. In medii omogene lumina se propaga rectiliniu si are la baza notiunile de punct luminos si raze de lumi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Optica pt clasa a IX-a

Optica este stiinta care se ocupa cu studiul luminii si al fenomenelor luminoase.
Ea poate fi divizata in trei parti: optica geometrica, optica ondulatorie si optica fotonica.
Optica geometrica - Studiaza fenomenele de propagare a luminii: reflexia, refractia si dispersia luminii. In medii omogene lumina se propaga rectiliniu si are la baza notiunile de punct luminos si raze de lumina. Optica geometrica sta la baza constructiei obiectivelor fotografice.
Optica ondulatorie - explica fenomene specifice propagarii undelor: interferenta, difractia si polarizarea luminii. Cunoscand optica ondulatorie putem explica limitele sistemelor optice din punctul de vedere al calitatii imaginii.
Interferenta luminii
Este fenomenul de interactiune a undelor coerente, respectiv a undelor ce oscileaza in aceeasi frecventa si in aceeasi faza, sau cu o diferenta de faza constanta in timp. Prin interferenta undele se intensifica la maxim, deci produc o iluminare maxima daca acestea oscileaza in acelasi plan si in aceeasi faza. Prin interferenta undele se slabesc reciproc si produc o iluminare minima daca oscileaza in acelasi plan dar sunt in contrafaza.
Difractia luminii
La propagarea rectilinie a luminii pe langa marginile contururilor opace apare o deviere aparenta a acestora.
Polarizarea luminii
Polarizarea luminii apare ca un caz particular in propagarea acesteia si anume vibratia intr-un singur plan. Polarizarea poate sa apara prin reflexie sau prin birefrigerenta.
Optica fotonica - studiaza lumina din punct de vedere energetic. Propagarea si absorbtia luminii se face prin cuante de energie capabile sa interactioneze cu substanta. Energia cuantelor este proportionala cu frecventa undelor electromagnetice purtatoare.
Fascicul de raza de lumina reprezinta mai multe raze de lumina.

a)Fascicul convergent - razele de lumina se indreapta catre un punct.b) Fascicul divergent - toate razele de lumina pornesc dintr-un punct.c) Fascicul paralel - razele de lumina sunt paralele.


Viteza de propagare a luminii
Lumina constituie o anumita parte a energiei radiante, capabila de a produce asupra ochiului senzatii vizuale.
Lumina in vid se propaga cu o viteza de 300.000 Km/s. Intr-un mediu transparent viteza luminii este mai mica decat in vid, in functie de densitatea optica a mediului.
Energia radianta se propaga prin intermediul undelor electromagnetice. Acestea au un caracter dual: corpuscular si ondulatoriu. Radiatiile vizibile ocupa un domeniu extrem de ingust, cuprins intre lungimile de unda de aproximativ 400 si 760 nm.
Reflexia luminii
Reflexia este fenomenul de schimbare a directiei de propagare a luminii si intoarcere partiala a acesteia in mediul din care a venit, atunci cand intalneste suprafata de separare a doua medii.
N
Raza incidenta Raza reflectata

i r
Mediul I

Mediul II


i-unghi de incidenta; r-unghi de reflexie; N-normala
Legile reflexiei


1)Raza incidenta , raza reflectata si directia normala la suprafata de separare , sunt coplanare .

2 )Unghiul de incidenta este egal cu unghiul de reflexie .

Aplicatii

Oglinda plana. Se numeste oglinda plana o suprafata plana lucioasa care reflecta lumina.
Oglinda sferica. Se numeste oglinda sferica o calota sferica lucioasa care reflecta practic intreg fasciculul incident pe suprafata sa.-concava-convexa

Refractia luminii

Refractia este schimbarea directiei luminii la trecerea acesteia dintr-un mediu transparent in altul. Fiindca lumina calatoreste cu viteze diferite in medii diferite, ea trebuie sa-si schimbe viteza la trecerea dintr-un mediu in altul. Daca un fascicol de lumina atinge aceasta suprafata intr-un unghi, atunci lumina de pe partea fascicolului care atinge prima suprafata de separare este fortata sa incetineasca sau sa-si mareasca viteza inainte ca lumina de pe cealata parte sa atinga noul mediu. Acest lucru determina refractarea, fascicolului la suprafata de separare.


I N


i

Mediul I

Mediul II

rRi-unghi de incidenta;
r-unghi de refractie;
N-normala;
I-raza incidenta;
R-raza refractata.Prisma optica

Prisma optica este un mediu transparent marginit de doua fete plane, care fac intre ele un unghi diedru. Dreapta dupa care se intersecteaza aceste plane se numeste muchia prismei, iar unghiul dintre
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.