Opiul si derivatii sai

7x puncte

categorie: Biologie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Obiectivele capitolului: Acest capitol se adreseaza specialistilor din domeniu, precum si medicilor generalisti interesati in abordarea terapeutica complexa a persoanelor dependente opiu sau/si derivatii sai. Obiectivul sau principal este de a oferi date pragmatice medicilor clinicieni, nurse, psihologi si lucratori sociali incadrati intr-o echipa terapeutica.Opiacee: scurta prezentare a opiului,[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Opiul si derivatii sai

Obiectivele capitolului: Acest capitol se adreseaza specialistilor din domeniu, precum si medicilor generalisti interesati in abordarea terapeutica complexa a persoanelor dependente opiu sau/si derivatii sai. Obiectivul sau principal este de a oferi date pragmatice medicilor clinicieni, nurse, psihologi si lucratori sociali incadrati intr-o echipa terapeutica.Opiacee: scurta prezentare a opiului, derivatilor de opiu si regruparea lor.

Opiaceele includ opiaceele naturale (de ex., morfina), semisintetice (de ex. heroina) si sintetice cu actiune similara morfinei (de ex. codeina, hidromorfonul, metadona, oxicodona, meperidina, fenantilul). Medicamente ca pentazocina si buprenorfina, care au atat efecte agoniste, cat si antagoniste cu opiaceele, sunt, de asemenea, incluse in aceasta clasa, deoarece proprietatile lor agoniste produc efecte fiziologice si comportamentale similare. Opiaceele sunt prescrise ca analgezice, anestezice, agenti antidiareici sau ca antitusive.

Opiul este un exudat obtinut din incizia capsulelor inca verzi ale macului alb (Papaver somniferum album), si contine un amestec de 15 (dupa altii 20) de alcaloizi care formeaza familia opiaceelor. Macul (papaver somniferum) are varietatile de: album, glabrum, negrum si setigerum. Latexul din capsula se solidifica pana a doua zi, se culege, se usuca cateva zile si apoi se aglomereaza in bucati, turte, chifle, batoane cunoscute sub aproape 100 denumiri in lume: este opiul brut cu aspect si miros specific.

Macul se cultiva in zonele cu clima temperata din Europa si Asia (inclusiv Romania). In Europa se foloseste, de regula, in scopuri terapeutice si chiar ca planta ornamentala. Alcaloizii continuti in opiul brut apartin la doua grupari chimice:Dross (cenusa opiului fumat). Folosit mai ales de opiomanii saraci. Este comercializat sub forma si marimea unei tigari, cu diferite denumiri in functie de zona geografica. Desi mai slab ca cel rafinat, este suficient de puternic pentru a provoca efectele tipice ale drogului. Fumatorii de opiu. Primele pipe nu lasa decat senzatii dezagreabile.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.