Opinii despre Craiovesti si domeniul lor

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.92

nivel: Liceu

Urmasii Craiovestilor vor avea rosturi politice importante si in vremile mai noi, pastrand in acelasi timp o avere uriasa: dupa marturia lui Paul de Alep, vornicul Preda Brancoveanu stapanea singur, in timpul lui Matei Basarab, doua sute de sate, fiind cel mai bogat boier al tarii "prin mostenire de la stramosii sai..., fara egal fie in acest tinut, fie in altul"3; iar ultimul din Brancoveni, banu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Opinii despre Craiovesti si domeniul lor

Urmasii Craiovestilor vor avea rosturi politice importante si in vremile mai noi, pastrand in acelasi timp o avere uriasa: dupa marturia lui Paul de Alep, vornicul Preda Brancoveanu stapanea singur, in timpul lui Matei Basarab, doua sute de sate, fiind cel mai bogat boier al tarii "prin mostenire de la stramosii sai..., fara egal fie in acest tinut, fie in altul"3; iar ultimul din Brancoveni, banul Grigore, era considerat, in 1819, personalitatea politica cea mai de frunte a tarii si "le plus riche de tous Ies boiars en terres"4. in sfarsit, Craiovestii sunt familia de boieri cu cele mai multe ctitorii din Tara Romaneasca.

Ceea ce a preocupat pe istorici in primul rand a fost problema originii acestei familii, care, cel putin aparent, ajunge la o mare insemnatate politica dintr-o data, la sfarsitul secolului al XV-lea. Urmand traditia istorica, aflata in biografia patriarhului Nifon scrisa de Gavriil Protul, dupa care Craiovestii fusesera "un neam caruia ii era numele de mosie Banoveti, adeca Basarabesti"5, Hasdeu a vorbit de "Barbu Basaraba din neamul'Neagoe Basarab, Radu Serban, Constantin Carmii, Matei Basarab si Constantin Brancoveanu. Pentru inrudirea cu Craiovestii, s-au mai considerat Basarabi Serban si Stefan Cantacuzino.

Parerea lui Iorga3, primita si de Xenopol4, a fost ca numele de Basarabesti s-a dat Banovetilor nu din pricina originii lor, ci pentru incuscrirea acestei familii cu Basarabii, prin Tepelus, care ar fi fost casatorit cu Neaga, sora celor patru frati. in sfarsit, I.C. Filitti, in numeroasele studii ce a inchinat Craiovestilor si baniei oltene, in care se afla stransa intreaga informatie istorica ce se cunostea pana atunci5, a formulat ipoteza ca "subita inaltare la cele mai inalte situatii"

a fratilor Barbu si Parvu vornicul, in 1482, ultimul an al domniei lui Basarab cel Tanar, s-ar datora legaturii neingaduite dintre domn si Neaga, sotia vornicului, din care s-ar fi nascut viitorul Neagoe Basarab, fiu "dupa lege" al lui Parvu Craiovescu, dar de fapt feciorul natural al lui Tepelus. Pentru uitarea acestei legaturi vinovate, Neagoe voda ar fi inaltat, mai tarziu, ceea ce autorul numea "stralucita capela expiatorie" de la Arges.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.