Operatiunile de stare civila indeplinite de catre ofiterii de stare civila

7x puncte

categorie: Drept

nota: 8.00

nivel: Facultate

Referat despre Operatiunile de stare civila indeplinite de catre ofiterii de stare civila
Reprezentantii diplomatici si consulari ai Romaniei in strainatate pot inregistra numai actele si faptele de stare civila ale cetatenilor romani aflati acolo. Comandantii de nave inregistreaza faptele de stare civila care au loc pe nave in jurnalul de bord,iar comandantii de aeronave in jurnalul de dr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Operatiunile de stare civila indeplinite de catre ofiterii de stare civila

Referat despre Operatiunile de stare civila indeplinite de catre ofiterii de stare civila
Reprezentantii diplomatici si consulari ai Romaniei in strainatate pot inregistra numai actele si faptele de stare civila ale cetatenilor romani aflati acolo. Comandantii de nave inregistreaza faptele de stare civila care au loc pe nave in jurnalul de bord,iar comandantii de aeronave in jurnalul de drum. La bordul unei nave casatoria se poate incheia numai intre cetateni romani si numai daca nava se afla in apele teritoriale ale tarii.

Orice modificare ce intervine in statutul civil al unei persoane fizice ca urmare a intocmirii unui act de stare civila sau,dupa caz, printr-o hotarare judecatoreasca definitiva sau printr-un act administrativ, se comunica din oficiu in termen de 10 zile serviciului public comunitar local unde s-a intocmit actul de nastere,casatorie sau deces al persoanei respective in vederea inscrierii mentiunii corespunzatoare.
Dupa actele de stare civila se elibereaza certificate de nastere si de casatorie titularulor sau reprezentantilor legali; certificate de deces se eliberandu-se familiei decedatului.

Daca ofiterul de stare civila refuza sa intocmeasca un act sau sa inscrie o mentiune ce intra sub atributiile sale,persoana solicitanta poate sa sesizeze judecatoria in raza careia domiciliaza pentru solutionare. Pe de alta parte, ofiterul de stare civila nu poate intocmi acte de stare civila cand este parte sau declarant. Daca se ivesc astfel de cazuri,ofiterul de stare civila va delega o alta persoana pentru efectuarea acestor operatiuni ,in conditiile legii.

Ofiterul de stare civila are obligatia de a verifica realitatea continutului declaratiilor precum si sa verifice identitatea declarantului. Dupa aceste verificari,actul de stare civila trebuie semnat atat de catre ofiterul de stare civila cat si de declarant.
Pot exista situatii exceptionale cand atributiile ofiterului de stare civila sunt indeplinite de catre persoane care nu au fost desemnate potrivit legii.Aplicarea regulilor in materie ar conduce in asemenea cazuri la nulitatea absoluta a acestor acte,cu consecinte pagubitoare pentru parti.

De aceea, art. 7 din Legea 119/1996 stabileste ca actele de stare civila intocmite de o persoana care a exercitat in mod public atributiile ofiterului de stare civila sunt valabile chiar daca acea persoana nu avea acea calitate. Astfel se face aplicarea principiului validitatii aparentei in drept, insemnand ca actul de stare civila incheiat de un ofiter se stare civila necompetent trebuie mentinut ca valabil daca acea persoana a exercitat in mod public atributiile respective.

Operatiunile de stare civila pe care ofiterii de stare civila le pot intocmi sunt:
- intocmirea actelor de stare civila (nastere,casatorie,deces);
- inscrierea mentiunilor in actele de stare civila;
- reconstituirea si intocmirea ulterioara a actelor de stare civila;
- anularea,modificarea,rectificarea sau completarea actelor de stare civila si a mentiunilor inscrise pe acestea.

1. Intocmirea actelor de stare civila:
1.1. Intocmirea actului de nastere
Nasterea se inregistreaza la primaria municipiului, orasului sau comunei in care s-a produs. In cazul copilului gasit, inregistrarea nasterii se face la autoritatea administratiei publice locale in a carei raza administrativ-teritoriala a fost gasit.

Inregistrarea nasterii se face pe baza declaratiei verbale date in fata ofiterului de stare civila de catre oricare dintre parinti, iar daca acest lucru nu este posibil, obligatia declararii ii revine medicului, persoanelor care au fost de fata la nastere sau personalului din unitatea in care a avut loc nasterea,sau rudelor si vecinilor care au luat cunostinta despre nasterea copilului.

Declaratia va prezenta urmatoarele acte:
- certificatul medical constatator al nasterii;
- certificatul de nastere si actul de identitate al mamei si al declarantului;
- certificatul de casatorie al parintilor copilului,daca sunt casatoriti.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.