Operatiunile bancare

5x puncte

categorie: Finante-banci

nota: 9.20

nivel: Facultate

Referat despre Operatiunile bancare
Ca operatiuni pasive au mai fost considerate, vreme indelungata, rescontul si operatiunile similare, precum si capitalul propriu. Constituirea si utilizarea depozitelor bancare reprezinta una din principalele functii ale bancilor, in general, si a celor de depozit, in special.

1.2 CLASIFICAREA DEPOZITELOR BANCARE
Depozitele se pot c[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Operatiunile bancare

Referat despre Operatiunile bancare
Ca operatiuni pasive au mai fost considerate, vreme indelungata, rescontul si operatiunile similare, precum si capitalul propriu. Constituirea si utilizarea depozitelor bancare reprezinta una din principalele functii ale bancilor, in general, si a celor de depozit, in special.

1.2 CLASIFICAREA DEPOZITELOR BANCARE
Depozitele se pot clasifica, in functie de termenul restituirii, in:

1. depozite la vedere, adica deponentul poate retrage oricand suma incredintata bancii spre pastrare; dobanda este insa mai redusa sau chiar nu se acorda, daca se considera ca banca este aceea care face un serviciu clientului; se exclude total ideea de imprumut acordat de client bancii; constituie majoritatea conturilor particulare (conturi curente, conturi de cecuri) si pot fi folosite de banci doar la constituirea fondurilor de imprumut pe termen scurt .

Restituirea fondurilor de catre societatea bancara se va datora si in situatia in care inscrisul constatator al contractului de depozit a fost pierdut, furat sau distrus. Anumite contracte prevad un preaviz obligatoriu pentru retragerea fondurilor, cu durata cuprinsa intre cateva zile si o luna, pentru a se facilita serviciul de casierie al bancii.

2. depozite la scadenta fixa sau la termen, adica depunatorul poate retrage suma numai dupia un interval de timp prestabilit; el beneficiaza de o dobanda mai ridicata pentru ca banca poate fructifica, in propriul interes, suma depusa, fara a fi in pericolul unei retrageri intempestive; poate imbraca forma conturilor de economii sau a bonurilor de casa si sunt folosite de banci pentru creditele pe termen lung .

Durata normala a acestui depozit este intre 3 si 12 luni si se aseamana cu un imprumut cu dobanda acordat bancii, dobanda variind in raport cu durata obligatorie a depozitului. In Planul de Conturi pentru societatile bancare si normele metodologice de utilizare a acestuia mai apare si un alt tip de depozit, si anume cel colateral, constituit ca garantie sau pentru efectuarea unor plati ulterior determinate. El nu mai este acceptat ca depozit de Legea bancara nr. 58/1998.

Depozitele pot fi purtatoare de dobanda. Legea nu prevede obligativitatea acordarii de dobanda la depozitele bancare , lasand la latitudinea bancilor si a clientilor lor la stabilirea bilaterala a acesteia . Banca va plati dobanda numai dupa ce a fost pusa in intarziere in privinta obligatiilor de restituire. La ora actuala, in Romania, bancile nu uzeaza de aceasta posibilitate, ele acordand dobanzi tot mai mari pentru atragerea depunatorilor. Depunerile sunt privite de catre banci ca sursa de finantare mai ieftina decat imprumuturile pe piata interbancara .

Bancile pot primi depozite la vedere si la termen de la persoanele fizice si de la persoanele juridice, societati comerciale, alte institutii bancare, institutii financiare, de credit si asigurari, statul, prin reprezentantul sau, Ministerul Finantelor. Aceste depozite pot fi realizate prin atragerea numerarului aflat in afara sectorului bancar (la persoanele fizice si juridice), prin conturile deschise in evidentele lor, precum si cu titluri.

1.2.1 Atragerea de depozite prin titluri
Certificatele de depozit (bonurile de casa) sunt titluri de credit emise de banci pentru disponibilitatile banesti pe termen scurt ale societatilor comerciale sau ale persoanelor fizice. Caracterul negociabil reprezinta principalul avantaj al acestuia, deci, deponentul, posesor al certificatului, va beneficia de dobanda si va putea sa si negocieze certificatul pe piata, transformandu-l usor in numerar, fara a retrage depozitul bancar.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Finante-banci

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.