Operatiuni specifice pietei valutare

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.89

nivel: Facultate

Miscarile in rataa spot vor duce la dezechilibre in fluxurile de capital cash, ceea ce va duce la castiguri sau pierderi din dobanda.
A incerca sa micsorezi impactul pietei spot si sa dezvolti o strategie de hedging pentru acest risc este dificil, daca nu chiar imposibil. Riscul nu poate fi cuantificat, iar dealer-ul va trebui sa-l considere ca unul dintre factori. 3.4 Arbitrajul valutar S[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Operatiuni specifice pietei valutare

Miscarile in rataa spot vor duce la dezechilibre in fluxurile de capital cash, ceea ce va duce la castiguri sau pierderi din dobanda.
A incerca sa micsorezi impactul pietei spot si sa dezvolti o strategie de hedging pentru acest risc este dificil, daca nu chiar imposibil. Riscul nu poate fi cuantificat, iar dealer-ul va trebui sa-l considere ca unul dintre factori. 3.4 Arbitrajul valutar Scimburile valutare provin, de regula, din operatiunile legate de schimburile comerciale. Pentru fiecare tranzactie internationala, exportatorul sau importatorul va fi implicat in operatiunile de cedare sau obtinere de valuta pentru efectuarea decontarii tranzactiilor respective.

De regula, participantii unei tranzactii internationale sunt situati in tari diferite, iar valoarea tranzactiei este stabilita in valuta uneia dintre cele doua tari, sau, deseori, in valuta unei terte tari, cum este cazul dolarului SUA, folosit in tranzactiile altor tari.
Reglementarea financiara a acestor tranzactii se realizeaza din fondurile valutare disponibile in conturile deschise la banci, in valuta tranzactiei. Dar apar situatii in care disponibilul unei valute este deficitar fata de obligatiile de plata asumate.

In mod obligatoriu apare necesitate de transformare a unei valute in valuta dorita. Aceasta activitate este realizata de arbitrajul valutar, care se defineste ca o operatie de vanzare si cumparare de valute, in general simultana, in scopul de a realiza un profit sau de a echilibra disponibilul in valuta. Arbitrajul se poate face si la termen, pe doua sau mai multe piete, profitand de diferenta de curs valutar sau de dobanda pe aceste piete.

In afara de aspectul concret de echilibrare a lichiditatilor valutare, un rezultat important al tranzactiilor efectuate in cadrul arbitrajului valutar il constituie si echilibrarea cursurilor valutare si a dobanzilor, sporindu-se cererea acolo unde cursul este mai slab sau dobanda este mai mica si marindu-se oferta acolo unde cursul este mai puternic sau nivelul dobanzii mai ridicat. Arbitrajul valutar poate fi efectuat de unitati bancare, burse de valori si case de schimb valutar (in cazul persoanelor fizice). Este evident ca ponderea cea mai insemnata o constituie bancile, care in acest fel au un rol regulator in desfasurarea activitatii financiare.

Operatiunile de arbitraj valutar se efectueaza prin mijloace de comunicare rapida (telefon, telex, swift), bancile fiind in legatura directa si permanenta pe diferite piete valutare. Din aceasta cauza, in arbitrajul valutar rapiditatea deciziei trebuie sa fie foarte mare pentru a face fata vitezei instalatiilor moderne de transmitere a informatiilor. Operatiunile de arbitraj valutar pot fi privite sub diferite aspecte si, deci, structurate pe diferite criterii. Practica bancara a demonstrat ca natura, momentul si alti factori financiari valutari delimiteaza sfera de actiune a arbitrajului valutar, in cadrul operatiunilor financiar- valutare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.