Operatiuni pe piete futures si options

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Contractele forward adauga o dimensiune temporala contractelor cash; dreptul de proprietate asupra marfii respective nu este transferat in momentul semnarii contractului, ci la o data stabilita in viitor. Pretul la care va avea loc acest transfer este, insa, stabilit de comun acord de catre vanzatorul si cumparatorul marfii, in momentul semnarii contractului. In practica, contractele forward sunt [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Operatiuni pe piete futures si options

Contractele forward adauga o dimensiune temporala contractelor cash; dreptul de proprietate asupra marfii respective nu este transferat in momentul semnarii contractului, ci la o data stabilita in viitor. Pretul la care va avea loc acest transfer este, insa, stabilit de comun acord de catre vanzatorul si cumparatorul marfii, in momentul semnarii contractului. In practica, contractele forward sunt specifice indeosebi tranzactiilor de export - import; practic, toate aceste tranzactii necesita deplasarea fizica a marfii, si deci, un timp mai indelungat de executare a obligatiilor contractuale.

De aceea, este relativ dificil de a tranzactiona un angajament forward, in cazul in care conditiile pietei se schimba si, de exemplu, cumparatorul nu mai este interesat in achizitionarea marfii respective.
Solutia in depasirea acestor limite a constituit-o standardizarea clauzelor contractuale. In esenta, contractele futures sunt contracte forward standardizate.
Pretul reprezinta singura clauza negociata in momentul cumpararii sau vanzarii unui contract futures.

Fiind caracteristica cheie a contractelor futures, standardizarea a determinat si celelalte particularitati ce individualizeaza contractele futures, in raport cu contractele forward. Astfel, standardizarea a determinat:
In prezent, pietele futures sunt cele mai active si cele mai eficiente piete; totusi, ele nu s-au putut dezvolta pentru totalitatea marfurilor tranzactionate pe pietele spot si forward. Aceasta, datorita faptului ca pentru dezvoltarea unui contract futures este necesara indeplinirea unui set de conditii:

- oferta si cererea pentru activul de baza trebuie sa fie relativ mari, iar pretu1 nu trebuie sa fie determinat de factori subiectivi, precum interese de monopol sau guvernamentale;
- pentru ca standardizarea clauzelor contractului sa fie posibila, diferitele unitati fizice ale activului de baza trebuie sa fie intersanjabile si omogene;
- pretul activului trebuie sa fluctueze (preturile stabile pe o perioada indelungata nu ofera un stimulent pentru speculatori si hedgeri, de a participa la pietele respective).

De asemenea, trebuie subliniat ca un contract futures este un produs, ca orice alta marfa, iar concurenta dintre bursele de marfuri, bursele de valori, pietele over-the-counter, pietele imobiliare, deseori, determina succesul unui contract futures. Ca urmare, pietele futures active presupun actiuni eficiente de promovare, in care momentul lansarii contractului joaca un rol important.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.