Operatiuni pe piata de capital

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Bursele de valori sunt prin esenta lor piete simbolice, deoarece aici se tranzactioneaza in principal titluri rezultate din operatiuni financiare (de exemplu, mobilizare de capital, atragerea unui imprumut). Acest caracter este si mai bine pus in evidenta de noile tipuri de tranzactii bursiere; de exemplu, la contractele futures pe indici de bursa, obiectul tranzactiei este o suma de bani determin[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Operatiuni pe piata de capital

Bursele de valori sunt prin esenta lor piete simbolice, deoarece aici se tranzactioneaza in principal titluri rezultate din operatiuni financiare (de exemplu, mobilizare de capital, atragerea unui imprumut). Acest caracter este si mai bine pus in evidenta de noile tipuri de tranzactii bursiere; de exemplu, la contractele futures pe indici de bursa, obiectul tranzactiei este o suma de bani determinata prin calcul, iar executarea acesteia presupune exclusiv plata/incasarea unei diferente banesti.

Procesul de "simbolizare" a tranzactiilor, reflectat de aparitia si dezvoltarea bursei, raspunde unor cerinte obiective izvorite din evolutia vietii de afaceri, cum sunt urmatoarele: cresterea operativitatii si a sigurantei in tranzactii; sporirea atractivitatii pietei, prin oferirea de multiple posibilitati de castig; posibilitatea luarii unor decizii comerciale si financiare cu caracter anticipativ; facilitarea circulatiei marfurilor si a factorilor de productie in economie.

Piata libera. Bursele sunt piete libere, in sensul ca asigura confruntarea directa si deschisa a cererii si ofertei care se manifesta in mod real in economie. Prin urmare, nu pot fi tranzactionate la bursa decit acele marfuri sau valori pentru care exista o concurenta libera, adica un numar suficient de mare de ofertanti si cumparatori astfel incat sa nu apara posibilitatea unor concertari in scopul manipularii pretului; bursa este opusa, prin esenta sa, ideii de monopol.

Menirea bursei este de a pune in valoare jocul liber al fortelor pietei, "mana invizibila" cum l a numit parintele stiintei economice, Adam Smith excluzand orice interventie extraeconoAZmica, precum si orice tendinta provenita din afara sau din interiorul pietei, de manipulare a variabilelor pietei, in speta a pretului. De aceea s a si spus ca bursa este mecanismul care se apropie cel mai mult de modelul teoretic al pietei pure si perfecte, asigurand formarea preturilor pe baza raportuAZlui ce se stabileste in fiecare moment intre cerere si oferta si reflectand in permanenta realitatea economica.

In acest sens, pentru ca o marfa sau o hartie de valoare sa poata face obiectul tranzactiilor de bursa, trebuie sa fie indeplinite o serie de conditii: oferta trebuie sa fie ampla si sa provina de la un numar suficient de mare de ofertanti; cererea trebuie sa fie solvabila si relativ constanta; preturile nu trebuie sa faca obiectul unor masuri administrative de control; trebuie sa fie asigurata transparenta informatiilor privind piata.

Piata organizata. Bursa este o piata orgaAZnizata, in sensul ca tranzactiile se realizeaza conform unor principii, norme si reguli cunoscute si acceptate de participanti. Aceasta nu inseamna administrarea pietei, ci reglementarea sa in scopul de a crea sau prezerva conditiile pentru desfasurarea concuAZrentei libere, deci un sistem de garantare a caracterului liber si deschis al tranzactiilor comerciale si financiare. Organizarea pietelor bursiere se realizeaza atit prin cadrul legal stabilit in fiecare tara pentru activitatea bursiera, cat si prin regulamentele bursiere expresie concentrata a normelor si uzantelor consacrate in lumea afacerilor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.