Operatiuni comerciale complexe

5x puncte

categorie: Economie

nota: 9.97

nivel: Facultate

Spre deosebire de celelalte aranjamente contractuale, principala functie a licentierii o constituie transferul drepturilor de proprietate asupra activelor intangibile. Schema acestui transfer este prezentata in Figura 8. 1.Producatorul poate apela la licentiere ca modalitate de penetrare a unei piete externe, doar daca poate asigura o protectie corespunzatoare proprietatii sale industriale pe piet[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Operatiuni comerciale complexe

Spre deosebire de celelalte aranjamente contractuale, principala functie a licentierii o constituie transferul drepturilor de proprietate asupra activelor intangibile. Schema acestui transfer este prezentata in Figura 8. 1.Producatorul poate apela la licentiere ca modalitate de penetrare a unei piete externe, doar daca poate asigura o protectie corespunzatoare proprietatii sale industriale pe pietele externe. Din pacate, patentele, marcile de fabrica si de comert inregistrate intr-o tara nu pot fi protejate si pe alte piete.

Aceasta din cauza ca legislatiile in domeniul patentarii difera foarte mult de la o tara la alta, mai ales in ceea ce priveste noutatea, perioada de protectie a patentului (intre 5-20 ani), tipul de produse patentate (unele tari interzic patentarea produselor farmaceutice), dreptul de prelungire a patentului, cerintele de valorificare a patentului (sau va fi vandut intr-o anumita perioada, sau va fi pierdut) etc.

Astfel, obtinerea si protectia patentelor in strainatate duce la cheltuieli financiare si de timp suplimentare, grevand asupra costurilor penetrarii pietelor externe (in unele tari costurile pot atinge 50.000 $). Mai mult, luand in consideratie problemele ce apar in legatura cu achizitionarea si protectia patentelor, companiile ajung la concluzia ca ele pot controla mai eficient tehnologiile, oferindu le statut de secret comercial, in loc sa le patenteze. Pe de alta parte, daca secretul comercial poate fi copiat cu usurinta, este preferata patentarea, care mai are si o influenta pozitiva asupra marimii redeventelor incasate (inovatiile patentate sunt cotate mai bine, deoarece sunt exclusive).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.