Operatiuni active ale institutiilor de credit

3x puncte

categorie: Finante-banci

nota: 9.65

nivel: Facultate

Dupa aprobarea unui credit, banca nu poate anula sau reduce cuantumul acestuia decat in cazuri justificate, deteminate de catre furnizarea de catre debitor a unor date nereale si numai dupa expirarea unui termen de preaviz de minimum 5 zile, care va fi comunicat in scris debitorului. Toate operatiunile institutiilor de credit vor trebui consemnate in documente contractuale din care sa rezulte cla[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Operatiuni active ale institutiilor de credit

Dupa aprobarea unui credit, banca nu poate anula sau reduce cuantumul acestuia decat in cazuri justificate, deteminate de catre furnizarea de catre debitor a unor date nereale si numai dupa expirarea unui termen de preaviz de minimum 5 zile, care va fi comunicat in scris debitorului. Toate operatiunile institutiilor de credit vor trebui consemnate in documente contractuale din care sa rezulte clar toti termenii si conditiile tranzactiilor. Copiile acestor documente , pastrate de banci , pot fi verificate de Banca Nationala a Romaniei .

In cazul acordarii unui credit , si nerambursarii acestuia , institutiile de credit au dreptul de a retrage imprumutul sau de a confisca garantiile propuse .In cele ce urmeaza am incercat sa evidentiez operatiunile active ale institutiilor de credit prin prezentarea activitatii de creditare precum si cateva notiuni despre operatiunile de plasament aratand tot odata si principiile procesului investitional .

1.Operatiunile active ale instiitutiilor de credit
Reprezinta pentru bancile comerciale operatiunile de utilizare a resurselor mobilizate de catre institutiile bancare sub forma atragerii de depozite, a contractarii de imprumuturi sau din alte surse in vederea indeplinirii functiilor specifice. Asa cum se cunoaste, o banca are un volum de capital redus in raport cu totalul pasivelor sale, asa incat plasamentele efectuate vor fi corelate cu resursele pe termen scurt, mediu si lung atrase.

Operatiunile pasive sunt direct corelate cu cele active. Pe de o parte, din punct de vedere al maturitatilor, iar pe de alta parte, din punct de vedere al dobanzilor. In dezvoltarea managementului bancar privind operatiunile active ale bancii s-au conturat trei teorii:
1.Teoria creditului comercial
2.Teoria transferabilitatii
3.Teoria veniturilor anticipate

Teoria creditului comercial: porneste de la necesitatea satisfacerii pozitive a cerintelor specifice fiecarei banci: lichiditate sau profit. In viziunea acestei teorii banca trebuie sa promoveze in primul rand creditele autolichidabile angajate pe baza unor garantii reale;
Principiul prudentei este esential in acordarea creditelor cat si la necesitatea efectuarii unui control atent asupra naturii , calitatii si oportunitatii productiei creditate.Teoria transferabilitatii: consta in modificarea structurilor de creditare ale bancii prin transformarea acestora din economii in depozite, in economii financiare sub forma hartiilor de valoare. Un aspect negativ al acestei doctrine este faptul ca o parte din resurse fiind angajate in detinerea de titluri (hartii de valoare) raman mai putine pentru creditarea agentiilor economici;

Teoria veniturilor anticipate: incurajeaza banca in a considera creditele pe termen lung ca o potentiala resursa de lichiditate, ceea ce inseamna ca resursele pe termen scurt pot fi angajate in credite pe termen lung deoarece aceasta asigura un aport important la lichiditatea bancii.Valoarea unei participatii calificate a unei institutii de credit, persoana juridica romana intr-o entitate, alta decat o institutie de credit, o institutie financiara, o societate de asigurare, o societate de reasigurare sau o societate ce desfasoara activitati, care utilizeaza o prelungire directa a activitatii bancare, cum ar fi leasing, factoring, administrarea de fonduri de investitii, sau care presteaza servicii auxiliare activitatii bancare, cum ar fi servicii de procesare de date, ori desfasoara alte activitati similare, nu poate sa depaseasca 15% din fondurile sale proprii (art. 43, alin. 1 din legea nr. 227/2007).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Finante-banci

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.