Operatiunea de hedging - o modalitate de atenuare a efectelor crizei pe piata de capital

5x puncte

categorie: Finante-banci

nota: 0.50

nivel: Facultate

Efectele crizei financiare asupra pietei de capital pot fi structurate astfel:
1.Efecte directe asupra institutiilor financiare: criza financiara a dat nastere la falimente rasunatoare, restructurari de companii si institutii financiare, preluari si fuziuni , sustinere financiara directa cu fonduri importante din partea guvernului american (au fost aprobate pana acum 700 mld.

[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Operatiunea de hedging - o modalitate de atenuare a efectelor crizei pe piata de capital

Efectele crizei financiare asupra pietei de capital pot fi structurate astfel:
1.Efecte directe asupra institutiilor financiare: criza financiara a dat nastere la falimente rasunatoare, restructurari de companii si institutii financiare, preluari si fuziuni , sustinere financiara directa cu fonduri importante din partea guvernului american (au fost aprobate pana acum 700 mld.

USD pentru a putea fi folosite in vederea salvarii economiei americane de la criza). O buna parte dintre aceste institutii sunt sau au fost listate la bursa, iesirea lor de pe piata afectand nu doar credibilitatea in piata americana de capital ci si volumul tranzactiilor bursiere, volatilitatea preturilor, nivelul randamentelor;

2.Efecte asupra volumului si cotatiilor bursiere: volumul tranzactiilor bursiere este in usoara scadere insa impactul cel mai puternic s-a manifestat asupra volatilitatii (riscului) si asupra randamentelor bursiere asociate mai ales plasamentelor in actiuni;

3.Efecte asupra comportamentului investitorilor pe piata: in conditiile unei piete care nu mai ofera siguranta si randamente cat de cat stabile si in usoara crestere investitorii se indeparteaza tot mai mult de piata de capital si isi modifica radical optiunile investitionale. Acest lucru are impact direct asupra costului capitalului si dobanzilor financiare. Panica, teama, "efectul de turma", isteria sunt sentimente care domina in aceste momente masa mare de investitori confruntata de la o zi la alta;

4.Efecte asupra reglementarilor privind piata de capital: criza a condus la o serie de invataminte care s-au materializat intr-o serie de masuri de intensificare a controlului asupra unor zone ramase in afara jurisdictiei bancilor centrale sau comisiilor de supraveghere a pietelor de capital.

In paralel au fost aduse tot mai mult in discutie criteriile de acordare a finantarilor si metodologiile de risc si de rating folosite in decizia de finantare. Mai mult, interventia statului pe pietele financiare (care uneori a mers pana la cazuri extreme de nationalizare) a trebuit si ea legitimata printr-o serie de masuri legislative nemaiintalnite de la Marea Criza (29-33)."

Teza conform careia pietele functioneaza perfect si se autoregleaza s-a dovedit falsa. Inovarea financiara din ultimele decenii a impulsionat intermedierea financiara dar a micsorat transparenta pietelor financiare.

Inovatiile financiare pot sa mareasca eficienta unor tranzactii, dar opacizarea pietelor sporeste incertitudinea si produce instabilitatea evaluarii corecte a riscului unor tranzactii, se pierde increderea in pietele financiare, in economie in ultima instanta.

Avand in vedere efectele pe care le genereaza de la o zi la alta, criza financiara actuala nu reprezinta un moft sau un subiect de discutie la moda. Nu este un capriciu al investitorilor sau o situatie trecatoare fara urmari demne de luat in considerare.

Bancile majore implicate in distributii de produse financiare extreme de complexe, impachetate in conditii indoielnice si in vanzari de credite ce aveau in spate ipoteci cu grad ridicat de risc.Bancile de investitii de pe Wall Street au dezvoltat o varietate de noi tehnici, pentru a transfera riscul de creditare catre alti investitori, precum fondurile de pensii si cele mutuale, care erau dormice de profit.

Bancile si-au vandut ipotecile cu grad mare de risc, prezentandu-le drept titluri numite obligatiuni de plata garantate (engl. Collateralized Debt Obligation).Fondurile de hedging specializate pe credite, actionau efectiv ca niste companii de asigurari fara licenta, colectand beneficii din CDO-uri si alte titluri pe care le asigurau.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Finante-banci

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.