Operatiunea Zapata - debarcarea de la Bay of Pigs

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.88

nivel: Liceu

Unul dintre aspectele clare ale planului era ca imediat dupa desfasurarea debarcarii , va avea loc o revolta populara spontana din partea populatiei cubaneze care va veni in sprijinul fortei de invazie.Desi in declaratiile sale (in cadrul investigatiei ce a urmat escului de la Bay of Pigs) , Allen Dulles , directorul CIA , primul om aflat la conducerea operatiunii (ulterior demis), incearca sa cre[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Operatiunea Zapata - debarcarea de la Bay of Pigs

Unul dintre aspectele clare ale planului era ca imediat dupa desfasurarea debarcarii , va avea loc o revolta populara spontana din partea populatiei cubaneze care va veni in sprijinul fortei de invazie.Desi in declaratiile sale (in cadrul investigatiei ce a urmat escului de la Bay of Pigs) , Allen Dulles , directorul CIA , primul om aflat la conducerea operatiunii (ulterior demis), incearca sa creeze impresia ca eventuala revolta populara nu a constituit una din premisele planului , declaratiile generalilor insarcinati cu punerea in practica a planului arata clar ca s-a mizat foarte mult pe acest eveniment.

CIA a lasat impresia ca aceasta revolta se va produce cu un grad foarte mare de probabilitate , ea fiind urmarea actiunilor de propaganda si a activitatilor agentilor secreti infiltrati in Cuba .
La o analiza atenta se dovedeste insa ca "informatia" CIA nu se sprijina pe argumente solide . Peninsula Zapata unde se afla Bay of Pigs este o zona mlastinoasa , izolata si putin locuita , toate atribute care diminueaza probabilitatea declansarii unei rascoale eficiente in aceasta zona.

De asemenea un rol crucial in pregatirea anticipatei rascoale avea sa il aiba actiunea de propaganda premergatoare invaziei , propaganda ce a cazut in sarcina a 12 posturi de radio controlate de CIA. Insa incercarea de a pregati poporul cubanez pentru ce avea sa se intample fara ca Fidel Castro sa actiunea iminenta a avut ca rezultat o propaganda confuza si ineficienta.O alta coordonata a strategie de invazie era ca in cazul in care preconizata revolta nu va avea loc , trupele debarcate aveau sa treaca la statutul de forte de gherila, si sa continue misiunea intr-o maniera specifica acestui tip de forta armata. Cu toate acestea :

Planul operatiunii Zapata prevedea doua atacuri aeriene , care aveau sa joace un rol crucial in reusita intregului plan. Primul atac , pe data de 15 aprilie (D-2consta in bombardarea a doua aeroporturi (la Santiago si San Antonio de Los Banos) , acompaniata de debarcarea a 160 de oameni la est de Guantanamo debarcare cu rol de diversiune , aceasta parte a planului nu a mai fost pusa in practica. Cele doua aeroporturi au fast bombardate reusindu-se distrugerea unor avioane cubaneze , destul de putine.

Maniera in care a fost regixat acest raid este insa stranie . Avioanele B-52 folosite in timpul atacului trebuiau sa para aparate apartinand armatei cubaneze , pilotate de dezertori care dupa acest atac vor reveni in ziua debarcarii ca sa asigure sprijin aerian fortei de invazie, in felul acesta se urmarea ca Statele Unite sa nu apara ca artizanul acestei operatiuni. In mod evident planul nu a functionat si un oficial cubanez a denuntat la ONU atacul ca pe un complot al Statelor Unite.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.