Operatiile si notiunile manageriale

3x puncte

categorie: Management

nota: 9.63

nivel: Facultate

2. Analiza si sinteza
Un alt tip fundamental aI operatiilor gandirii manageriale il reprezinta analiza si sinteza. Analiza si sinteza apar la inceput in practica manageriala, fiind strans legate de aceasta. In acest caz ele se exprima nu numai prin faptul ca se fragmenteaza ceva mintal sau se unifica partile intr-un tot unitar, dar si prin faptul ca se fragmenteaza sau se reconstituie in mo[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Operatiile si notiunile manageriale

2. Analiza si sinteza
Un alt tip fundamental aI operatiilor gandirii manageriale il reprezinta analiza si sinteza. Analiza si sinteza apar la inceput in practica manageriala, fiind strans legate de aceasta. In acest caz ele se exprima nu numai prin faptul ca se fragmenteaza ceva mintal sau se unifica partile intr-un tot unitar, dar si prin faptul ca se fragmenteaza sau se reconstituie in mod efectiv obiectul, executandu-se actiuni necesare pentru aceasta.

Pentru a ne deprinde sa desfacem in parti, numai in minte, un anumit mecanism managerial complex sau sa montam la Ioc partile Iui separate, trebuie sa dispunem de o suficienta practica.

Prin analiza se intelege procesul de desfacere sau descompunere mintala a fenomenului managerial in partile sale componente, desprinderea in plan mintal a diferitelor insusiri ale intregului, respectiv ale procesului sau fenomenului managerial.

Forma elementara a analizei, pe care o intalnim la manager, in activitatea practica a acestuia o constituie desfacerea reala a fenomenului sau procesului managerial in partile sale componente. In practica manageriala se deosebesc doua forme de analiza:analiza prin descompunerea mintala a intregului in partile sale componente;analiza prin desprinderea mintala a proprietatilor, calitatilor si laturilor separate ale intregului.

In intreaga sa activitate managerul poate descompune mintal in parti orice fenomen sau proces managerial, poate gandi separat despre trasaturile caracteristice ale managementului prin obiective sau despre etapele si tipologia controlului managerial. E

l poate separa mintal orice activitate manageriala in actiuni si operatii separate, poate reliefa mintal componentele procesului de studiere si influentare a practicii in managementul resurselor umane. Managerul, la nevoie, poate fractiona mintal procesul de organizare structurala a intreprinderii si poate periodiza orice eveniment managerial in etape si faze izolate.

Sinteza este procesul opus analizei si semnifica unirea mintala intr-un tot unitar a partilor fenomenului sau procesului managerial studiat.
La fel ca si analiza, sinteza poate sa fie abstracta sau concreta, adica pe plan real. In acest caz ea se manifesta in activitatea practica a managerului. Si in aceasta forma concreta de sinteza este prezenta sinteza mintala, care dirijeaza actiunea managerului de formare a unui intreg managerial din elementele sale. Ca urmare, aceste doua trepte de sinteza reprezinta forme diferite, dar nu opuse.

3. Abstractizarea si concretizarea
Ca si analiza si sinteza, abstractizarea si concretizarea sunt operatii de gandire indisolubil legate intre ele.Prin abstractizare intelegem un proces sau o operatie, putem spune chiar un subproces intelectual de miscare ascendeta, pe verticala a intelectului care consta din selectia, pe baza discriminarii insusirilor sau relatiilor, a unor note comune si generale si care sunt prin generalizare, esentializate, implicate in concepte, in cazul nostru concepte manageriale.
O trasatura caracteristica pentru abstractizare o reprezinta faptul ca se produce prin intermediul unor simboluri pe calea inductiei si deductiei.

Simbolul (de la grecescul symbolon - semn de recunoastere) ne apare ca un semn, obiect sau imagine concreta, care reprezinta sau evoca altceva decat ceea ce este, in concret o abstractie sau o realitate complexa. De pilda, contractul de management simbolizeaza raspunderea si puterea si starea de spirit si relationalul care insoteste actul managerial al intreprinderii.

Prin inductie intelegem o strategie a gandirii si o forma de rationament, care consta din trecerea de la fapte la concluzii generale. Inductia se sprijina pe experienta managerului si compenseaza unele insuficiente ale deductiei. Propria sa insuficienta consta in aceea ca dispune de o mai redusa rigoare de probabilitate decat deductia.

Deductia reprezinta tot o strategie a gandirii si tot o forma fundamentala de rationament, care consta in trecerea de Ia asertiuni generale la concluzii asupra unor fapte particulare, acestea din urma fiind subordonate primelor Deductia evidentiaza necesitatea unei relatii si este mult mai riguroasa decat inductia.

Concretizarea este procesul opus abstractizarii. Concretizarea joaca un rol esential in explicatiile managerului general pe care le da membrilor echipei manageriale, salariatilor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.