Operatiile logice asupra notiunilor

5x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.88

nivel: Facultate

Ordonand cunostintele dobandite, aceste sisteme usureaza cercetarea si cunoasterea tot mai adanca a lucrurilor. Prin operatiile sale logice, gandirea precizeaza continutul si sfera notiunilor, delimiteaza notiunile unele de altele, stabileste legaturile, ca si trecerile de la o notiune la alta, evidentiind atat dependentele, cat si deosebirile dintre ele. Gandirea "construieste", realizeaza astfel[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Operatiile logice asupra notiunilor

Ordonand cunostintele dobandite, aceste sisteme usureaza cercetarea si cunoasterea tot mai adanca a lucrurilor. Prin operatiile sale logice, gandirea precizeaza continutul si sfera notiunilor, delimiteaza notiunile unele de altele, stabileste legaturile, ca si trecerile de la o notiune la alta, evidentiind atat dependentele, cat si deosebirile dintre ele. Gandirea "construieste", realizeaza astfel sisteme unitare de notiuni, prin care se organizeaza sistemic cunostintele obtinute de o stiinta sau alta cu privire la diferitele domenii ale realitatii.

Principalele operatii care realizeaza dezideratele de mai sus sunt: determinarea si generalizarea, definitia, diviziunea si clasificarea notiunilor:
• determinarea si generalizarea opereaza asupra unui grup de notiuni, urmarind precizarea
gradului de generalitate a unei notiuni fata de alta sau a unei notiuni fata de toate celelalte, precum si gradul de esentialitate a notelor cuprinse in continutul uneia sau alteia.

• prin definitie, precizam continutul notiunii, punand in lumina acele note esentiale care
reflecta identitatea cu sine a lucrurilor sau relativa lor stabilitate.
• prin diviziune si clasificare scoatem in evidenta notiunile in raport de gen - specie. Diviziunea descompune notiunile gen in speciile lor, iar clasificarea compune notiunile gen
din notiuni specii apartinand lor.

Operatiile evidentiate mai sus se exercita asupra sferei si asupra continutului
notiunilor. Mai precis, prin determinare operam asupra sferei si asupra continutului, prin definitie operam asupra continutului, asa cum prin diviziune si clasificare operam asupra sferei notiunilor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.