Operatiile armatei sovietice din vara anului 1944

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.80

nivel: Facultate

Cu toate pierderile suferite in luptele din prima jumatate a anului 1944 fortele armate hitleriste totalizau in iunie 324 de divizii si 5 brigazi cea mai mare parte aflandu-se pe frontul sovieto-german.Totalul fortelor fasciste de pe acest front se ridica la peste 4.000.000 de oameni, aproximativ 49.000 de tunuri si aruncatoare de mine, 5.250 de tancuri si autotunuri, precum si peste 2.800 de avio[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Operatiile armatei sovietice din vara anului 1944

Cu toate pierderile suferite in luptele din prima jumatate a anului 1944 fortele armate hitleriste totalizau in iunie 324 de divizii si 5 brigazi cea mai mare parte aflandu-se pe frontul sovieto-german.Totalul fortelor fasciste de pe acest front se ridica la peste 4.000.000 de oameni, aproximativ 49.000 de tunuri si aruncatoare de mine, 5.250 de tancuri si autotunuri, precum si peste 2.800 de avioane de lupta.

Majoritatea fortelor fasciste, adica peste 117 de divizii erau concentrate in sectorul de sud-vest al frontului intrucat Comandamentul german astepta aici loviturile armatei sovietice.Un rol important in desfasurarea cu succes a actiunilor ofensive din a doua jumatate a anului 1944 l-a avut intensificarea luptei de eliberare a popoarelor cotropite, precum si succesele obtinute de fortele maritime si aeriene ale S.U.A in oceanul Pacific.

Prin hotararea statului-major al armatei sovietice din 30 mai 1944 s-a stabilit sa se continue ofensiva pentru izgonirea cotropitorilor hitleristi de pe teritoriul U.R.S.S. Potrivit planului aprobat, operatiile ofensive strategice din vara anului 1944 au inceput in Karelia.

Intre lacurile Ladoga si Onega si in istmul Kareliei, Comandamentul finlandez dispunea de o puternica zona fortificata "Manerheim" aparta de 15 divizii, care totalizau 268.000 de oameni, 1930 de tunuri, 110 tancuri si 248 de avioane. Fronturile Karelian si Leningrad care urmau sa treaca la ofensiva impotriva trupelor finlandeze, dispuneau de 41 de divizii, 5 brigazi si 4 sectoare fortificate, totalizand 450.000 de oameni, 10.000 de tunuri, peste 800 de tancuri si 1.500 de avioane. Raportul de forte era net in favoarea trupelor sovietice.

Ofensiva a inceput la 10 iunie 1944. Trupele Frontului Karelian, comandat de generalul de armata K.A. Maretcov, au sfaramat sistematic sectoarele fortificate ale finlandezilor din istmul Kareliei si au eliberat pana la sfarsitul linii orasul Petrozavodsk. Concomitent, marinarii Flotei din Baltica, comandata de amiralul V.F. Tribut au pus stapanire pe insulele din vecinatatea Viborgului, apoi in stransa cooperare cu trupele de uscat au eliberat orasul la 9 august. Aliniamentul frontului a fost impins la 150 km de Leningrad, inlaturandu-se astfel orice pericol dinspre nord si nord-vest.

La 25 august 1944 ministrul de externe al Finlandei a adresat guvernului sovietic o cerere de incheiere a armistitiului intre cele doua state. La 29 august guvernul sovietic a acceptat cererea de armistitiu iar la 4 septembrie Finlanda a rupt relatiile cu Germania hitlerista.

Tratatul semnat la 19 septembrie prevedea ca guvernul finlandez sa-si retraga trupele la frontierele din 1940, sa dezarmeze trupele germane aflate pe teritoriul sau, sa cedeze U.R.S.S. regiunea Petsamo si sa rupa relatiile cu statele satelite ale Germaniei. Guvernul finlandez a acceptat conditiile stabilite, probleme ivindu-se doar in relatiile cu trupele germane majoritatea retragandu-se de pe teritoriul finlandez fara varsare de sange.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.