Opera lui Dimitrie Cantemir

3x puncte

categorie: Romana

nota: 0.00

nivel: Liceu

Nascut in 1673 in Moldova, fiul domnitorului, ajunge insusi domn dupa moartea tatalui sau fara a fi confirmat de Imperiul Otoman. Dupa calatorii in Europa Centrala se stabileste in Constantinopol unde isi rezuma studiile. Este inscaunat mai apoi, dupa ce castiga increderea Turcilor. Colaboreaza in secret cu Tarul Petru cel Mare al Rusiei. Exista similaritati vizibile intre cei 2, ambii avand un ro[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Opera lui Dimitrie Cantemir

Nascut in 1673 in Moldova, fiul domnitorului, ajunge insusi domn dupa moartea tatalui sau fara a fi confirmat de Imperiul Otoman. Dupa calatorii in Europa Centrala se stabileste in Constantinopol unde isi rezuma studiile. Este inscaunat mai apoi, dupa ce castiga increderea Turcilor. Colaboreaza in secret cu Tarul Petru cel Mare al Rusiei. Exista similaritati vizibile intre cei 2, ambii avand un rol crucial in ridicarea propriului popoarelor la nivele superioare.

A fost primul roman ales ca membru al Academiei din Berlin. Carturarul implineste intr-o mare masura conditia omului renascentist fiind o copie intarziata dar fidela, reprezentativa a spiritului umanist si cruciala pentru destinul poporului roman.
Expertiza lui acoperea o vastitate de domenii. S-a remarcar in filozofie cu "Giudetul Sufletului cu Trupul", prima lucrare filozofica scrisa in romana. In ea sunt tratate disputele medieval despre timp, suflet, natura si constiinta.

O contributie mai modesta este cea pentru stiintele natural. In 1700 scrie "Imaginea Tainica a Stintei Sacrosante", lucrare partial filozofica ce incearca sa integreze fizica intr-un sustem tesit. Lucrarea este dominate de metafizica medivela, astrologie si occultism, relative invechite raportat la empiricistii iluministi din secolul XVIII.

Cantemir este un istoric consacrat cu lucrari precum "Istoria Ieroglifica", "Hronicul Vechimii Romano-Moldo-Vlahilor" si "Istoria Imperiului Otoman". In aceste opera este cuprinsa viziunea sa politica autoritara intr-o forma de pamflet alegoric la adresa boierilor ce se aflau la putere in celelalte doua Tari Romanesti. Este deasemenea o documentare riguroasa a trecutului din peste 150 de izvoare si o previziune corecta a unui viitor in care Imperiul Otoman avea sa dispara.

De departe cea mai relevant scriere a sa despre spatiul European esre "Descrierea Moldovei" - in trei parti. Prima parte este consacrata descriere geografice a tarii in care cu mult lux de amanunte sunt detaliate trasaturile de relief, fauna, flora precum si asezarile umane. Reprezinta prima harta a Moldovei.

In partea a doua este infatisata organizarea politica si administrative a tarii, cu referiri abundente la forma de stat, alegerea domnitorilor, forma de succesiune precum si obiceiurile de cununie si inmormantare.

Ultima parte reprezinta un portret etnografic si lingvistic al toposului. Este primul carturar dinntr-o tara romaneasca care a cuprins in sfera cercetarilor sale folclorul.

Opera sa este o comoara encyclopedica, o sursa de studiu didactic ce a determinat un salt cultural pentru toate generatile ce l-au urmat, apt descrisa de Lucian Blaga "Faptura stranie si pura, de o genial claritate in preziceri".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.