Opera literara ca act de comunicare

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.71

nivel: Liceu

Conceptul de "opera deschisa" devine astfel o provocare a competentelor lecturale ale oricarui individ, "presupunand o mai mare initiativa personala, o participare mai activa a cititorului la receptarea si la completarea mesajului". Relatia dintre deschidere si structura ( lingvistica, textuala, discursiva), ca vehicul al mesajului este mediata de matricea tematica. Inteleasa ca o " chintesenta a[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Opera literara ca act de comunicare

Conceptul de "opera deschisa" devine astfel o provocare a competentelor lecturale ale oricarui individ, "presupunand o mai mare initiativa personala, o participare mai activa a cititorului la receptarea si la completarea mesajului". Relatia dintre deschidere si structura ( lingvistica, textuala, discursiva), ca vehicul al mesajului este mediata de matricea tematica. Inteleasa ca o " chintesenta a ideatiei " ( Analize de texte poetice, antologie coord.

de Ion Coteanu, Ed. Academiei, 1986), matricea tematica reveleaza multitudinea semnificatiilor posibile ale unei creatii artistice in functie de modul de selectare a procedeelor stilistice. Considerat in orizontul didacticii generale si al predarii literaturii, conceptul de matrice tematica este deosebit de important, in sensul ca deschide o multitudine de posibilitati interpretative la nivel tropologic(al semnificatiilor filozofice).

Codul reprezinta ansamblul elementelor prin care se realizeaza comunicarea si care pot apartine unei limbi, gestici, pot fi o suita de semnale sonore sau vizuale de diverse feluri. In domeniul literaturii (artistice sau non-artistice), codul il reprezinta limba in care se transcrie mesajul. Ideea de cod provine din modul in care cuvintele si unitatile lingvistice cristalizeaza in structuri bine-definite, cu particularitati vizand sfera literarului sau a stiintificului. Conditia fundamentala a actului de decodare o constituie cunoasterea limbii respective, pe de-o parte, si cunostintele de receptare a creatiei artistice, pe de alta parte.

Canalul reprezinta mediul de transmitere a mesajului (aerul pentru comunicarea orala, scrisoarea, biletul, telegrama, telefonul, faxul, posta electronica). In cazul literaturii vorbim despre doua tipuri de canale, in functie de apartenenta unei creatii la literatura populara (folclor) - prin viu grai, si prin intermediul cartii, al revistelor, in cazul operelor literaturii culte.

Contextul este ansamblul factorilor care, dincolo de sensurile determinate de structura lingvistica a enunturilor, afecteaza semnificatia acestora. Notiunea de context, prezenta in orice discutie privind procesul comunicarii, este si ea definita din diverse puncte de vedere. Din perspectiva strict lingvistica, prin context se intelege atat situatia de comunicare, cat si interlocutorul (ca statut si rol), cunostintele factuale, varianta stilistica. Contextul lingvistic implica mai multe tipuri: contextul verbal al unei expresii (altfel spus, contextul enuntului);

contextul extra-verbal al expresiei verbale (ceea ce se mai numeste si contextul enuntarii) si contextul extralingvistic al limbii naturale (cu alte cuvinte, contextul global al limbii). Din punct de vedere extralingvistic, notiunea de context semnifica "sistemul de referinte, implicite (nedezvaluite ori neconstientizate) sau explicite (manifestate prin asertiuni ori indicatii specifice), de care cititorul se serveste spre a construi sens ori/si a evalua opera (textul)". Poate fi imaginat ca un camp intermediar, aflat intre cititor si text, care moduleaza orientarea si stilul receptarii individuale (Paul Cornea, Introducere in teoria lecturii, Polirom, 1998).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.