Ontogeneza sistemului nervos

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.55

nivel: Facultate

Incepand din zilele 25-30 de gestatie (g) si continuand pana in zilele 80-90 gestationale, urmeaza faza de formare a emisferelor cerebrale (prozencefalizarea) (Figura: Prozencefalizarea). Inainte ca partea caudala sa fie deplin dezvoltata, partea anterioara a primei somite cervicale incepe sa se evagineze si sa formeze flexiuni si cavitati, fiecare cu anumite semnificatii in dezvoltarea ulterioara[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ontogeneza sistemului nervos

Incepand din zilele 25-30 de gestatie (g) si continuand pana in zilele 80-90 gestationale, urmeaza faza de formare a emisferelor cerebrale (prozencefalizarea) (Figura: Prozencefalizarea). Inainte ca partea caudala sa fie deplin dezvoltata, partea anterioara a primei somite cervicale incepe sa se evagineze si sa formeze flexiuni si cavitati, fiecare cu anumite semnificatii in dezvoltarea ulterioara.

Initial se produc 3 evaginari: prozencefalul (creierul anterior), mezencefalul (creierul mijlociu), si rombencefalul (creierul posterior). Cu timpul, pe partile laterale ale prozencefalului apar alte 2 evaginari - veziculele optice - din care apoi se vor dezvolta nervii optici si o parte din globii oculari. In ziua 36, prozencefalul se divide in diencefal (posterior) si anterior in 2 vezicule telencefalice, care ulterior devin cele 2 emisfere cerebrale. Simultan se formeaza si cavitatile telencefalice, care pe parcurs formeaza ventriculii cerebrali.

In acelasi timp cu divizarea creierului anterior (prozencefalul), se divide si cel posterior (rombencefalul) in 2 structuri: una anterioara, constituind viitoarea punte si cerebelul si una posterioara - viitorul bulb si inceputul maduvei spinarii. Cavitatile corespunzatoare devin ventriculul IV. Mezencefalul ramane neschimbat, din el dezvoltandu-se pedunculii cerebrali si lama cvadrigeminala. Cresterea si dezvoltarea continua si spre luna a 3-a. Concomitent, coarda spinala se extinde caudal, odata cu dezvoltarea coloanei vertebrale.

Agresiunile de orice tip sau perturbarea acestei importante etape de
formare a sistemului nervos induce malformatii morfologice majore ca: holoprozencefalia, arinencefalia, agenezia de corp calos etc.3. Neurogeneza, care incepe intre saptamanile 8-10g si continua si dupa nastere, consta in proliferarea si migrarea neuronilor. Multiplicarea neuroblastilor in zonele germinative periventriculare din prima jumatate a sarcinii face ca stocul total de neuroni sa fie constituit definitiv spre 20 saptamani de gestatie (exceptie fac neuronii granulari din cortexul cerebelos si din fascia dentata din hipocamp).

La ultima lor mitoza neuronii migreaza de-a lungul unor ghizi gliali, conform unei determinari genetice, pentru a constitui placa corticala. Ultimii neuroni care migreaza se aseaza in partea cea mai externa, asa incat straturile externe ale cortexului se vor dezvolta mai tarziu decat cele profunde. Anomaliile din perioada neurogenezei pot produce reducerea migrarii (microencefalie, agirie, lisencefalie), dezordini in locul ocupat de neuroni in cortexul cerebral (displazii celulare) sau aglomerari in substanta alba de neuroni care nu mai ajung la locul lor predestinat din scoarta cerebrala (heterotopii).

In perioada dintre lunile 3-9g (perioada fetala) sistemul nervos intra intr-o faza distincta si importanta de dezvoltare numita perioada de maturatie, care nu se incheie decat dupa cativa ani de la nastere. In luna a 3-a, sistemul nervos central (SNC) este deja schitat in structura sa generala. Desi in forma rudimentara, exista toate componentele creierului, maduvei spinarii si a celor 2 organe de simt - ochiul si urechea, strans legate de dezvoltarea sistemului nervos.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.