Onesti

2x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.21

nivel: Liceu

Onesti este situat la:
46 grade si 13 minute latitudine nordica
26 grade si 47 minute longitudine estica
175 metri altitudine
În depresiunea Tazlau - Casin
La intersectia drumurilor Bacau-Brasov
La intersectia drumurilor Adjud-GhimeS
...........

Municipiul Onesti, asezat la confluenta Trotusului cu Oituzul, Casinul si Tazlaul, este as[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Onesti

Onesti este situat la:
46 grade si 13 minute latitudine nordica
26 grade si 47 minute longitudine estica
175 metri altitudine
În depresiunea Tazlau - Casin
La intersectia drumurilor Bacau-Brasov
La intersectia drumurilor Adjud-GhimeS
...........

Municipiul Onesti, asezat la confluenta Trotusului cu Oituzul, Casinul si Tazlaul, este astazi un oras modern, cu locuitori ce stapânesc diferite meserii, cu un înalt grad de cultura si civilizatie.

Poposind, cu aproape jumatate de veac, pe aceste meleaguri de istorie si legenda, am cautat sa le cunoastem trecutul, sa luam parte la framântarile prezentului si prefigurarea viitorului.

Pornind de la ideea ca legenda înfrumuseteaza istoria, ca legenda mareste atractia omului spre istorie, am cautat sa punem în slujba acestei idei ceea ce ni s-a transmis despre locurile, oamenii si faptele lor de vitejie petrecute pe aceste meleaguri.

Alaturi de obiectele muzeistice si de documente, legendele si monumentele istorice au rostul de a-i face pe oameni sa cunoasca si sa îndrageasca istoria poporului român, pornind de la cunoasterea istoriei locale.

De-a lungul secolelor, au existat aici asezari durabile, iar localitatile noi nu au aparut întâmplator. Aici s-a trait întotdeauna, conditiile naturale au fost favorabile si au existat asezari viabile. Viata noua, cu toate atributele ei, s-a statornicit pentru totdeauna pe aceasta vatra.

În ultimul deceniu al secolului XX-lea, au fost realizate frumoase edificii, adevarate opere de arhitectura: sediile unor banci, sediul Casei de Economii si mai ales, sediul Bibliotecii „Radu Rosetti”. Ceea ce va încununa sirul constructiilor monumentale, va fi noul sediu al Primariei municipiului Onesti.

Municipiul Onesti, cu trecutul sau glorios, cu prezentul si viitorul sau, poate si trebuie sa fie cunoscut, atât de contemporanii nostri, cât si de cei care vor veni dupa noi. Lucrarea de fata are acest scop.

Am pornit la drum pentru realizarea acestei monografii, în dorinta de a insufla cititorilor onesteni, mândria si respectul pentru locurile în care traiesc.

Aceasta monografie este rodul muncii de mai multe decenii, de adunare si selectare a materialelor de arhiva, muzeu, biblioteca. Cercetarea a fost facuta la Arhivele Statului Bacau, în biblioteci din Iasi, Cluj si în Biblioteca „Radu Rosetti” din Onesti. Cercetarea materialelor si redactarea lucrarii a fost facuta împreuna cu sotul meu, ing. Verde Teodor. Un exemplar, în manuscris, a fost pus la dispozitia cititorilor Bibliotecii „Radu Rosetti”, înca din vara anului 1999.

Pentru a fi citita de cei ce doresc sa cunoasca trecutul acestei asezari, am considerat necesara publicarea acestei lucrari.
Aceasta monografie se vrea a fi o punte de legatura între trecut si viitor. Rasfoind cartea, cei contemporani cu evenimentele îsi vor reîmprospata amintirile, iar cei tineri vor descoperi cum a aparut si s-a ridicat si dezvoltat orasul lor, pâna a ajuns un municipiu, o bijuterie în sirul oraselor românesti.

Este cel mai frumos, cel mai curat si mai bine administrat oras din România

Municipiul O N E S T I -- Localizare geografica

La poalele Carpatilor Moldovei, în bazinul inferior al râului Trotus, se întinde Depresiunea Tazlau - Casin, sau Depresiunea Onestilor. În partea sudica a depresiunii, la o altitudine de 200 de metri, la punctul de intretaiere a vailor Casinului, Oituzului si Tazlaului cu Trotusul si la a doua drumuri comerciale Adjud - Ghimes si Bacău - Oituz - Brasov, se afla asezat orasul Onesti. Coordonatele geografice ale municipiului Onesti sunt: 260, 47’ longitudine estica si 460, 13’ latitudine nordica.

Altitudinea cea mai coborâta, de 180 m, se înregistreaza în partea de sud – est a orasului, pe valea Trotusului, iar cea mai ridicata de 240 m, în sud-vest, la poalele dealului Cuciur.

Râul Trotus are o lungime de 162 km si izvorăște din muntii Ciucului, la câțiva kilometri de localitatea Făgețel Are un debit anual de 28 m3/sec, lățimea apei atingând limita maxima de 70 m, iar largimea albiei 350 m. În dreptul municipiului Onesti, primeste pe partea stânga, ca afluent, Tazlăul (85 km), iar în partea dreapta râul Oituz (59,5 km) si râul Casin (45 km).

Onestiul este înconjurat de coline domoale, acoperite de păduri de fag si stejar, din mijlocul cărora se ridica singura înălțime mai proeminenta, dealul Perchiului.

La nord-vest se învecineaza cu localitățile Bârsănești (la 12 km de Onesti) si Helegiu (la 14 km), la sud-est cu localitățile Stefan cel Mare (la 10 km) si Căiuți (la 14 km), la nord-est cu Gura Văii (la 8 km), la vest cu Târgu-Trotus (la 8 km), la sud-vest cu localitățile Bogdănești (la 10 km) si Oituz (la 15 km).

Prin asezarea sa la o importanta răscruce de drumuri si prin conditiile de trai pe care le ofera văile fertile, aceasta depresiune a fost întotdeauna prielnica așezărilor omenesti. Numeroaselor așezări actuale, ce se afla în aceasta depresiune, le corespund adeseori, resturi ale unor așezări din trecut, datând din cele mai vechi faze ale neoliticului (Malu, Belci, Viisoara, Borzesti), din epoca bronzului (Slobozia, Borzesti,Bogdănești si din epoca fierului ……(Slobozia, Gura Văii Floresti), daco-getii fiind purtătorii acestei civilizatii pe aceste meleaguri.

In jurul Onestiului au fost în primul rând, așezări cu caracter agricol, fiind mult timp în stăpânirea diferitilor feudali locali, sau veniti din alta parte. Unii dintre domnitorii Moldovei, Alexandru cel Bun, Bogdan al II-lea, Stefan cel Mare, Gheorghe Stefan, au fost stăpânii pământurilor de pe văile celor patru râuri si numele lor le găsim mentionate în documentele vremii. Dupa traditie, Borzestiul este locul de nastere al lui Stefan cel Mare.

Prin asezarea lor geografica si rezerva de osteni credinciosi, aceste locuri au avut o importanta pozitie strategica pentru domnii Moldovei.
Trecătorile de pe văile Oituz, Uz si Trotus au functionat ca punti de legătură între cele doua versante ale Carpatilor, având un important rol militar si comercial.

Trecatoarea Oituz situata între culmile sudice ale muntilor Nemira si cele nordice ale muntilor Vrancei, cu altitudinea de 863 m, face legătur a între depresiunea Onestilor si depresiunea Bârsei.

Onestiul era loc de popas pentru oierii vrânceni, munteni si transilvăneni, coborâti cu turmele din muntii si plaiurile învecinate, în drumul lor spre iernat, ce ajungea pâna în Dobrogea. Bogățiile naturale (sare, petrol, cărbune, ape minerale, păduri, pășuni , livezi, lanuri de cereale) au dus la dezvoltarea economica a acestor locuri, începând mai ales cu sfârsitul secolului al XIX-lea si începutul secolului XX. Peisajul muntos, îmbrăcat cu păduri de stejar, fag si brad, dealurile acoperite cu livezi de pomi si vita de vie, pajistile si pășunile verzi, lanurile cu cereale, luncile râurilor, dau o priveliste încântătoare acestor locuri.

Pe o raza de circa 30 km de Onesti, se afla foarte multe puncte turistice. Între acestea mentionam: valea Casinului, cu punctele Scutaru, Tarcatoarea, Manastirea Casin; valea Oituzului cu punctul Poiana Sarata, apoi Bogdanesti, dealul Magura de lânga Târgu Ocna; complexul de la Poiana Uzului, statiunea Slanic Moldova si parcul dendrologic de la Dofteana.

Statiunea Slanic Moldova este asezata pe râul Slănic, care îsi are obârsia sub muntii Sandru-Nemira, având o lungime de 28 km si care se varsa la Târgu Ocna, în Trotus. Statiunea este situata la o altitudine de 530 m, între padurile răcoroase de fag, mesteacăn si molid, de pe înălțimile Pufu, Tabla, Sandru si Dobru. Statiunea ofera nu numai un admirabil cadru natural, ci si numeroase izvoare de ape minerale care si-au câstigat o faima de mai bine de un veac si i-au adus statiunii supranumele de „PERLA MOLDOVEI”. Statiunea se afla la 18 km distanta de Târgu Ocna si la 32 km de Onesti.

Actualul oras Onesti a cunoscut doua etape principale în evolutia sa: forma rurala, pâna în 1956 si forma urbana, dupa 1956. Odata cu dezvoltarea industriala, dupa 1956, Onestiul devine cea mai importanta localitate de pe Valea Trotusului si al doilea centru industrial al judetului Bacău . …
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.