Omul si mediul terestru

2x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.15

nivel: Facultate

I. Interactiunile dintre om si mediul terestru.

In paleolitic, in regiunea Africi de est, intr-o zona de savanna au aparut primele finite umane (australopiteci). Un million de ani mai tarziu, fiinta umana primitiva a evoluat in Homo habilis sau “omul indemanatic”, care a realizat primele unelte din piatra si adaposturi sub forma unor paravane[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Omul si mediul terestru

I. Interactiunile dintre om si mediul terestru.

In paleolitic, in regiunea Africi de est, intr-o zona de savanna au aparut primele finite umane (australopiteci). Un million de ani mai tarziu, fiinta umana primitiva a evoluat in Homo habilis sau “omul indemanatic”, care a realizat primele unelte din piatra si adaposturi sub forma unor paravane. A urmat apoi descoperirea focului de catre Homo erectus (“omul in pozitie dreapta”) .

Daca prima perioada a preistoriei, paleoliticul, a durat aproximativ un million de ani, epocile urmatoare au fost mult mai scurte. In celelalte epoci, omul s-a specializat in culegerea unor plante si vanarea unor specii de animale si de aceea omul era foarte bine integrat mediului si nu ii aducea daune. Cu timpul au reusit sa cunoasca foctorii care influenteaza plantele si animalele, care a stat la baza inventarii ariculturii si cresterii animalelor. Ca urmare, defriseaza paduri pt a practica agricultura(care a dus in cele din urma la erodarea solurilor ), degradeaza pamantul prin pasunatul excesiv etc.

Pe masura ce populatia globului a crescut omul a dobandit mijloace tot mai perfectionate de interventie asupra naturii. Iata cateva din excesele impactului om-natura ce au devenit tot mai evidente in secolul al XX:

Cresterea populatiei in ziua de azi 90 de milioane de persona se adauga anual populatiei globului, care deja depaseste 5 miliarde. Nicioadata populatia globului nu a fost atat de numeroasa ca astazi, iar viteza de crestere, de aproximativ 1,7% pe an, nu a fost atat de mare. Explozia demografica actuala exercita o presiune asupra resurselor naturare limitate ale Pamantului, si de aceea societatea noastra de consum duce la o scadere din ce in ce mai accelerate a resurselor.

Se poate afirma ca rata cu care oameni consuma resursele naturale ale planetei este direct proportionala cu standardul lor de viata (cu cat este mai ridicata calitatea vietii cu atat se utilizeaza mai multe materii).Deci, cererea de resurse creste ca urmare a doi factori principali:cresterea numarului populatiei planetei si ridicarea standardelor de viata atat in tarile dezvoltate cat si in tarile aflate in curs de dezvoltare.

In paralel cu cresterea populatiei Terrei sporeste si necesitatea cultivarii solului pentru producerea hranei. In regiunile dens populate, suprafete intinse de teren fertil au fost acoperite cu asezari urbane, zone industriale, sosele, cai ferate sau aeroporturi.
Calitatea pamantului propice agriculturii depinde de administrarea acestuia. Solurile au nevoie de sute de ani pentru a se forma, dar pot fii distruse in cativa ani printr-o administrare incorecta. Cele doua mari amenintari pentru soluri sunt poluarea si erodarea.

Poluarea solului este cauzata de utilizarea pe scara larga a ingrasamintelor, care pot diminua capacitatea bacteriilor de a descompune substante organice si de a creea substante nutritive necesare plantelor. Pesticidele dauneaza si ele atat bacteriilor cat si altor microorganisme utile din sol.
Stropirea culturilor cu ingrasaminte sau insecticide creste productia agricola pe termen scurt, dar pe termen lung acesti agenti chimici pot distruge bacteriile si alte organisme utile

Solurile pot fi contaminate in urma unui accident asemenea exploziei produse in anul 1986 la centrala termonucleara din Cernobal, de la Kiev din fosta Uniune Sovietica. In urma exploziei au fost eliberate in atmosfera substante radioactive care in cele din urma au ajuns in sol. Particulele radioactive au fost purtate de vant deasupra unei mari suprafete de pamant, incluzand partea de nord a Peninsulei Scandinave si Tara Galilor. Animale contaminate cu substante radio active au fost sacrificate. In unele tari deseurile industriale sunt imprastiate pe suprafata pamantului, iar particulele de metal otravitoare continute omoara bacteriile din sol. Aluminiul (Al) este un metal toxic si este componenta majoritata a mineralelor argiloase. De obicei se gasesc sub forma de compusi chimici sin u dauneaza bacteriilor sau plantelor. Ploaia acida insa elibereaza aluminiul din mineralele argiloase, periclitand viata microorganismelor si a plantelor cultivate. Ploaia devine acida atunci cand este poluata cu componente chimice eliminate de autovehicule, fabrici si instalati tehnice.

Eroziunea solului este cea mai grava forma de degradare a solului. Aceasta este provocata de intrebuintarea incorecta si nu trebuie confundata cu eroziunea naturala.
Eroziunea naturala este un process lent care nu poate fi oprit. Dar o data cu aceasta uzura naturala, se formeaza solul nou. Oameni de stiinta au estimate ca durata de erodare si indepartare naturala a unui metro patrat de pamant este aproximativ de 30.000 ani.

Dar administrarea incorecta a pamanturilor poate sa accelereze iin asa masura acest process, incat suprafete mari de teren fertile se pot degrada in cateva decenii. In unele tari in curs de dezvoltare, cum ar fi Columbia din America de sud, Lesotho, Malawi situatia este foarte grava. In aceste tari intrebuintarea defectuoasa a distrus mai mult de 75% din suprafata agricola. Specialistii estimeaza ca la inceputul anilor 1990, in lume in fiecare an s-a erodat o suprafata de pamant echivalenta cu teritoriul Angliei si a Tarii Galilor la un loc.

Eroziunea solurilor se produce pe terenurile care au fost culticate sau pasunate prea intens. Suprasolicitarea solului apare in conditiile in care anumite plante sunt cultivate an de an, darn u se face fertilizarea si substantele nutritive nu sunt reintroduse in sol. Cultivarea intense reduce fertilitatea pamantului si provoaca scaderea productiei la hectar. Deteriorarea pasunilor se produce daca omul creste prea multe animale pe o suprafata data. Numarul mare de animale consuma vegetatia intr-un ritm mai rapid decat ritmul de regenerare naturala a acestuia lasand in urma pamant gol.
Eroziunea solului se produce in doua faze: in prima faza se sfarama bulgarii de pamant in particule separate. In faza a doua acestea sunt indepartate de suvoaie apelor curgatoare si de vant.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.