Omul si divinitatea

3x puncte

categorie: Astronomie

nota: 9.65

nivel: Facultate

In Evul Mediu, temelia culturii este religioasa. Omul crede in revelatia biblica si fiecare element al existentei sale poarta pecetea simbolului religios. Credinta in Dumnezeu ofera certitudinea unei realitati divine care se afla in afara lumii, independent si suveran fata de ea, dar si inlauntrul ei.De aici poate veni si explicatia prezentei multitudinii de opere literare medievale cu tenta , sim[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Omul si divinitatea

In Evul Mediu, temelia culturii este religioasa. Omul crede in revelatia biblica si fiecare element al existentei sale poarta pecetea simbolului religios. Credinta in Dumnezeu ofera certitudinea unei realitati divine care se afla in afara lumii, independent si suveran fata de ea, dar si inlauntrul ei.De aici poate veni si explicatia prezentei multitudinii de opere literare medievale cu tenta , simbolistica sau tema in totalitate religioasa.

Un bun exemplu poate fi al unuia dintre primii mari poeti ai Frantei dar si al Europei Evului Mediu, Francois Villon.Desi nu intrunea caracteristicile tipului religios, poetul , in urma unei vieti in afara legii care i-a atras condamnarea la moarte , se intoarce intr-un moment de pocainta catre divinitate.Poemul intitulat ,,Ballade des pendus" (Balada Spanzuratilor) cuprinde astfel sentimente impartasite de cei carora le era pregatita aceeasi soarta cum ar fi cainta, mila , dorinta de mantuire, de apropiere de providenta.

In asteptarea executarii sentintei poetul cere ingaduinta si mila pe parcursul intregii poezii , atat din partea muritorilor ,,Cu inima de piatra nu ne fiti", cat si din partea divinitatii.Cel inchis simte astfel nevoia mantuirii ,,Rugati-va la Domnul pentru noi!" tocmai datorita spatiului de claustrare care indeamna spre meditare dar mai ales datorita apropierii mortii.

Pentru a amplifica aceste sentimente sunt descrise imprejurarile vietii inchisorii , nefavorabile atat din punct de vedere fizic ,,De ploaie suntem umezi si spalati" , ,,De soare suntem arsi si innegriti" , ,,ochii adancati" , ,, perii de pe fata jumuliti" cat si psihic ,,nicicand , nicicum nu suntem linistiti".

Ultima strofa a baladei intitulata ,,Inchinare" reprezinta ultima incercare disperata de a cere iertare,de a se aproapia de divinitate.Adresarea directa facuta divinitatii ,,Iisuse" si ruga de a fi echitat in fata providentei si a nu sfarsi in focul iadului ,,Fereste-ne de-a iadului manie" dar si apelul la umanitatea ,,Nu radeti oameni , fiti de oamenie" urmat de versul prezent la sfarsitul fiecarei strofe ,,Si va rugati la Domnul pentru noi!" subliniaza nevoia tot mai puternica de mantuire constransa de apropierea mortii.

Un alt exemplu de text cu simbolistica legata de divinitate este ,,Divina Comedie" a lui Dante Alighieri.Impartita in trei sectiuni ("Infern", "Purgatoriul", "Paradis"), in opera este descrisa o calatorie imaginara in cele trei compartimente ale lumii de dupa moarte, in care poetul se intalneste cu personaje mitologice, istorice sau comtemporane lui.

Fiecare personaj este reprezentantul unei virtuti sau al unui viciu, situarea in una din cele trei lumi fiind simbolica, ca rasplata sau pedeapsa, adesea si dupa criterii subiective deoarece poetul ii intalneste in Infern si pe adversarii lui.

Spre exemplu Dante este calauzit prin Infern si Purgatoriu de catre poetul Virgiliu, simbol al intelepciunii iar Beatrice - fiinta pe care a adorat-o - il ajuta sa gaseasca drumul spre Paradis, fiind instrumentul vointei divine.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Astronomie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.