Omul medieval in cautarea lui Dumnezeu

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.98

nivel: Liceu

Incapabil de a gindi abstractul si deseori chiar de a-1 concepe, crestinul secolului al Xll-le^ si-a tralt experienta religioasa inainte de toate la nivelul gesturilor si riturilor care l-au pus in legatura cu lumea supranaturala. De aceea, el a cautat sa~si satisfaca imensa sa pofta de divin in manifestari cu puternica incarcatura emotionala, al caror continut teologic ramine adesea destul de red[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Omul medieval in cautarea lui Dumnezeu

Incapabil de a gindi abstractul si deseori chiar de a-1 concepe, crestinul secolului al Xll-le^ si-a tralt experienta religioasa inainte de toate la nivelul gesturilor si riturilor care l-au pus in legatura cu lumea supranaturala. De aceea, el a cautat sa~si satisfaca imensa sa pofta de divin in manifestari cu puternica incarcatura emotionala, al caror continut teologic ramine adesea destul de redus. Manifestarea care ocupa primul loc in pietatea credinciosilor este fara nici o indoiala pelerinaAZjul.

A lua calea pelerinajului inseamna in primul rind a ajunge intr-un spatiu sacru unde puterea divina a ales sa se arate prin miracole. Aceste locuri privilegiate sint numeAZroase si ele se inmultesc in Occident in secolul al Xll-lea. Pe linga sanctuarele regionale precum Rocamadour sau Sainte-Foy din Conques, credinciosii aleg din ce in ce mai des pelerinajele indepartate, cum ar fi cele la Sfintul Iacob din Compostella, la Sfintul Mihall din Gargano sau Sfintul Nicolae din Bari.

Roma devine de asemenea o tinta frecvenAZta, fara a mai vorbi de Ierusalim, de vreme ce cruciadele nu mai impiedica cursul calatoriilor la Pamintul sfint, asa cum nu o face nici cucerirea orasului de catre turci in 1187. in afara acestui ultim caz, locurile de pelerinaj des vizitate sint cele care detin relicve pretioase. Acestea fac obiectul unei mari veneratii din partea clerului si a credinAZciosilor, asa cum o arata frumusetea raclelor si a relicvare-lor care le adapostesc. Semne vii si palpabile ale prezentei lut Dumnezeu, ele au ca principala functie savirsirea miracolelor.

Miracolele joaca un mare rol in viata spirituala a acestor vremuri, si nu numai pentru laici. Ele constituie, impreuna cu viziunile, unul dintre cele mai importante mijloace de comunicare intre lumea aceasta si cea de dincolo. Ideea potrivit careia Dumnezeu continua sa se revele oamenilor prin Intermediul minunilor era prezenta pentru toate spiritele. De aceea, crestinii Evului Mediu erau permanent in cautarea miracolelor si dispusi sa le recuAZnoasca in orice fenomen iesit din comun.

Cei care savirseau miracole erau considerati drept sfinti. Biserica se
hucura sa numere in iindurile sale un mare numar dintre aeesUa: intr-o epoca in care ereziile zdruncinau structurile Bisericii, nu erau ei oare dovada tangibila ca duhul lui Dumnezeu nu o parasise? In ceea ce-i priveste pe credinAZciosii de rind, miracolele pe care le asteptau din partea servitorilor lui Dumnezeu erau mai ales vindecari: a-l linisti pe cei posedati, a-i face pe cei ologi sa mearga si pe cei orbi sa vada erau asadar principalele criterii ale sfinteniei.

Fina la stabilirea unei proceduri ordonate de canonizare, la sfirsitul secolului al Xll-lea, puterea taumaturgica va ramine practic singura conditie ceruta pentru ca vin defunct sa poata beneficia de onorurile cultului. Sfintenia se verifica prin eficacitatea sa. Deoarece raul fizic, ca si pacatul, sint opera Diavolului, vindecarea miraculoasa nu poate veni decit de la Dumnezeu, ceea ce este de ajuns pentru a demonstra ca cel prin intermediul caruia a fost obtinuta apartine curtii ceresti."
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.