Omul locului - ideologie autohtonista in cultura romana

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.70

nivel: Facultate

Aceasta organizare a diferentelor (sociale, culturale, politice, etc.) pe "sageata timpului" permite ordonarea fara rest a lor dupa gradul de apropiere sau departare de aceasta origine a Omenirii care este primitivul. Ea este solutia care se naste dintr-o dubla tensiune sau tensiune complementara: Cine sint Ei (popoarele Lumii Noi, de pilda, care au socat cel mai puternic imaginatia si gindirea ba[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Omul locului - ideologie autohtonista in cultura romana

Aceasta organizare a diferentelor (sociale, culturale, politice, etc.) pe "sageata timpului" permite ordonarea fara rest a lor dupa gradul de apropiere sau departare de aceasta origine a Omenirii care este primitivul. Ea este solutia care se naste dintr-o dubla tensiune sau tensiune complementara: Cine sint Ei (popoarele Lumii Noi, de pilda, care au socat cel mai puternic imaginatia si gindirea batrinei Europe)? si Cine suntem Noi (societatea moderna occidentala, burgheza, industriala, unica in vointa noastra de a fi diferiti)?

Dupa secole de dezbateri (si lupte singeroase...), Ei au incetat sa mai fie "salbateci", adica pur si simplu non-Noi, sau chiar non/sub-oameni si au devenit "primitivi": Ei sint stramosii Nostri! Diferente coexistente in spatiu sint organizate astfel ca succesiune in timp, ceea ce ofera o solutie de intelegere atit a Lor cit si a Noastra (si, poate chiar mai important, de legitimare a unicitatii si superioritatii Noastre fara excluderea Lor din lumea astfel unificata a umanului).
Aceasta viziune evolutionist-istorista, pe care preferam sa o abordam mai larg ca "ideologie primitivista", reuseste astfel doua lovituri de geniu dintr-un foc: tratarea diferentelor dintre societatile de pe pamint ca "virste ale omenirii" inseamna:

a) afirmarea unitatii omenirii (toti sint oameni - nu mai exista "salbateci", non-oameni - si ca atare toti au aceleasi drepturi "naturale" ca si noi) si b) afirmarea unui ideal comun de "crestere" ca intrinsec acestei omeniri (daca diferentele sint "virste ale omenirii", inseamna ca orice componenta a acestei omeniri - orice societate - poate "creste" prin chiar legea sa "naturala", diferentele fiind doar tranzitorii, pasi mai mici sau mai mari catre "maturitatea" civilizatiei, societatea moderna, a Noastra, care devine astfel idealul Lor).

Inventarea primitivului si "ideologia primitivista" elaborata in jurul acestuia au constituit astfel, intr-o anumita masura, punctul arhimedic al modernitatii, oferind o coerenta si un sens specifice vietii sociale a Omenirii in ansamblul sau. Toate teoriile clasice ale modernitatii impartasesc, in grade si moduri diferite, aceasta ideologie. Sa reamintim aici, pe scurt, doar de doua dintre ele, ce ne vor sluji drept reper si in cele ce urmeaza: teoria lui Tonnies si cea a lui Durkheim.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.