Omul in el insusi si mitul artistului

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.77

nivel: Facultate

Ruptura din sanul eului corespunde unei rupturi pe care Kafka o recunoaste - dupa Schopenhauer si Nietzsche - intre realitate ca vointa, actiune, si idealitate ca reprezentare, vis. E prea lucid pentru ca sa nu si dea seama ca idealismul armoniei intre interior si exterior are consistenta unui pios deziderat. Divertismentele eului care si realizeaza "fantezarile" (cf. Descrierea unei lupte) ii apa[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Omul in el insusi si mitul artistului

Ruptura din sanul eului corespunde unei rupturi pe care Kafka o recunoaste - dupa Schopenhauer si Nietzsche - intre realitate ca vointa, actiune, si idealitate ca reprezentare, vis. E prea lucid pentru ca sa nu si dea seama ca idealismul armoniei intre interior si exterior are consistenta unui pios deziderat. Divertismentele eului care si realizeaza "fantezarile" (cf. Descrierea unei lupte) ii apar, cu timpul, o desertaciune. Intr o scrisoare isi ia ramas bun de la "lumea aparenAZtelor din tinerete".

Aceste aparente ale unei lumi ideale s au risipit de timpuriu. In Verdictul, tatal eroului, inainte de a l osandi la moarte, ii spune: "E drept ca ai fost un copil nevinovat, dar si mai adevarat e ca ai fost un om diabolic". Demonic este acel eu ascuns care se vrea pe sine pur, detasat de lume, plasmuind totul conform bunului sau plac. E eul artistului care se considera pe sine creator absolut, fiind, tocmai de aceea, posedatul unui demon interior. E demonia de care Sancho Panza s a eliberat faurindu l pe Don Quijote si alungandu l in lume, conform parabolei lui Kafka: Adevarul asupra lui Sancho Panza.

Kafka, el insusi, a cautat in numeroase texte sa expulzeze din sine demonia vanitatii solipsiste a creatorului. Descrierea unei lupte in care fantezia isi serbeaza triumful asupra realitatii, ingaduindu si orice "divertismente" se soldeaza printr un esec al eroului.
Eul care se rupe de Altul, de Dublul si Multiplul sau, care se dedubleaza incercand o falsa propulsiune din sine prin travestire, ajunge la o ruptura interioara.

O sciziune interioara, echivalenta cu anihilarea, sparge unitatea eului izolat. In nici o povestire a lui Kafka nu este mai manifesta aceasAZta ruptura a eului ("Ichspaltung" - cum o numesc psihologii germani) ca in Metamorfoza. Comis voiajorul Gregor s a transformat intr o insecta, in urma unei atari schizofrenii (intelegem aici cuvantul intr un sens metaforic, nu in cel medical). Eul in sciziune se simte detasat de sine, iesit din sinea lui, transformat in altceva.

La 30 noiemAZbrie 1914 Kafka nota in Jurnalul sau: "Sunt iar rece si absurd, si ca un animal total detasat de tot ce e uman, imi balabanesc gatul..."Absurditatea izolarii totale a eului apare indeosebi in cazul Artistului, situatie umana privilegiata si, totodata, atinsa de o grava maledictiune. Artistii lui Kafka (Jozefine, Campionul foamei, TrapeAZzistul etc.) isi "elibereaza" eul, prin renuntari ascetice. Eul lor devine insa o faptura demonica.

Exercitiile artistice sunt, pentru ei, un soi de acumulare de forte magice, care le ingaduie (dupa parerea lor) orice fel de libertati ale eului.Cu exceptia unor rare momente, Franz Kafka nu si a ingaduit siesi aceste libertati. Ele au constituit mai curand un Wunschtraum al sau. Antiromantic, desi posedat de ambivalente tipic romantice, Kafka nu vrea sa jertfeasca lumea concreta Fanteziei.

El e constient de faptul ca Fantezia nu poate acoperi si, cu atat mai putin, depasi limitele empiricului. Recunoaste voluptatile fantazarii, dar acestea ii repugna. Atunci cand judeca scrisul in sine, ca proiectare a unor imagini fantastice si constituire a unui univers imaginar, el e convins ca intreg acest demers nu e decat "vanitate si cautare a placerilor".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.