Omul Fanta Nichita Stanescu

3x puncte

categorie: Romana

nota: 8.02

nivel: Liceu

Omul Fanta
Omul-fantă este simbolul pendulărilor pe care spiritul le reaŹlizează pe o axă convențională a timpului, între lumi paralele, între planuri oarecum identice și totuși atât de diferite, dar întru totul lipite una de alta (“totul e lipit de tot”). Spiritul e lipit de pielea trupului, retina spiritului e liŹpiŹtă de retina lucrurilor, “pânŹtecul de pântec, respiraț[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Omul Fanta Nichita Stanescu

Omul Fanta
Omul-fantă este simbolul pendulărilor pe care spiritul le reaŹlizează pe o axă convențională a timpului, între lumi paralele, între planuri oarecum identice și totuși atât de diferite, dar întru totul lipite una de alta (“totul e lipit de tot”). Spiritul e lipit de pielea trupului, retina spiritului e liŹpiŹtă de retina lucrurilor, “pânŹtecul de pântec, respirația de respirație”. E o lume cvadridimensională propice evoluției.

Omul Fanta
După cum am constatat în Elegia a treia (autoscopia), există metode și tehnici temeinic elaborate, prin care spiŹritul poate lua contact (vremelnic) cu planul astral, dedublându-se. Mărturii despre “biografia” Omului-fantă (sau frânturi de meditație pe această temă) aflăm și în alte poezii stănesciene: “Nici un lucru nu poate să ocupe același spațiu în același timp cu un alt lucru” (Fals citat din Euclid). Dar sufletul și trupul? “Adorm și îmi las caŹpul să-mi atârne în lumea simultană, eliberând de greutatea capului meu aceasŹtă lume și-ngreunând cu greutatea acestuia lumea simultană…” (Certarea lui Euclid, vol. Laus PtoŹlemaei, 1968).

Omul Fanta
Omul-fantă, spiritul adică, navetează între lumi siŹmultane, despicând realitatea și bunul simț comun pentru a pătrunde “dincolo”, unde funcționează un alt tip de loŹgică.
Poemul Omul-fantă nu este o anti-elegie și nu a jucat niciodată rolul lui Iuda (“trădătorul”) în raport cu Mesia și cei 11 apostoli biblici - după cum chiar Nichita a ținut să ne convingă. Dacă poemul ar fi purtat titlul Elegia a zecea, cum era firesc, nimeni din galerie nu ar fi protestat, pentru că nu ar fi avut motiv.
Titlul dat de Nichita, altul decât Elegia a zeŹcea, se aseamănă cu tehnica decoratorilor de locuințe care, pe un perete îmŹbrăcat în marmură albă, implantează o placă de marmură roșie sau galbenă, pentru a sparge monotonia.

Omul Fanta
În opinia criticului Ion Pop, “nu este o elegie, pentru că Omul-fantă e simbolul universalei cuprinderi, al toŹtalei îmbrățișări a lumii…” . Luis Bolle vine cu alt arŹguŹment: “AŹceastă elegie e ne-numerotată căci, într-un anuŹme fel, omul-fantă, privire pură, pare a nu avea «ochi propriu» și nu poate «intra în calcul»” .
Mircea Martin propune concluzii: “Aspirația spre uniŹtate existențială și gnoseoŹlogică se realizează plenar în poemul Omul-fantă. Întâlnim aici o suprapunere a ființei cu Marele Tot, o identificare conștientă de sine” .

Eugen SiŹmion schimbă registrul: “Omul-fantă este un divertisment comic într-o operă serioasă. Ca să nu supere pe zeu, luptătorul așeză la coada cortegiului triumfal un bufon. CoŹmiŹcăria este supapa necesară tragicului pentru a nu muri de conŹgestie. Omul-fantă este spiritul pozitivist care trăŹiește în lumea aparenŹțelor (…). El poate fi identificat cu conștiința noastră limitat existențială…” .
Pentru Ștefania Mincu (1987), “Omul-fantă e omul văzut din exterioritatea sa; este doar ideea de om, cu totul impersonală și abŹstractă” (p.109).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.