Omul - Fiinta simbolica

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.65

nivel: Facultate

Insa, credem ca ar fi mai nimerit sa afirmam ca o lumede-simboluri traieste in om, constatand faptul ca omul "s-a inchis in asa feI in forme lingvistice. Imagjni artistice, simboluri mitice-sau rituri religioase incat el nu poate vedea sau cunoaste nimic decat prin interpunerea acestui mediu artificial".

In acesta situatie, care este aceeasi in sfera teoretica si in cea practica, om[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Omul - Fiinta simbolica

Insa, credem ca ar fi mai nimerit sa afirmam ca o lumede-simboluri traieste in om, constatand faptul ca omul "s-a inchis in asa feI in forme lingvistice. Imagjni artistice, simboluri mitice-sau rituri religioase incat el nu poate vedea sau cunoaste nimic decat prin interpunerea acestui mediu artificial".

In acesta situatie, care este aceeasi in sfera teoretica si in cea practica, omul "traieste mai curand in mijlocul unor emotii imaginare, in sperante si temeri, in iluzii si deziluzii, in fanteziile si visurile sale". Un citat semnificativ din opera lui Epictet, reprodus de Cassirer,refleca sugestiv dimensiunea simbolica a fiintei umane: "Ceea ce i1 tu1bura si il nelinisteste pe om nu sunt lucrurile, ci opiniile si inchipuirile despre lucruri".

Definitia clasica a omului ca animal rational, desi nu si-a pierdut inca forta, este incompleta. Ratiunea este un termen nepotrivit pentru a intelege formele vietii culturale a omului in toata bogatia si varietatea lor, datorita faptului ca toate aceste forme sunt forme simbolice. De accea, in locul dfiinirii omului ca animal rational - afirma Cassirer -, ar trebui sa-1definim ca animal simbolicum. Prin ceasta putem desemna diferenta lui specifica si putem intelege noua cale deschisa omului - "calea spre civi1izatie".

Impregnarea vietii interioare si exterioare a omului cu simboluri este posibila datorita faptului ca fiintele umane au capacitatea de a imagina, iar A avea imaginatie (s.n.) inseamna a te bucura de o bogatie intenrioara, de un flux neintrerupt si spontan de imagini".
Imaginatia este,in acelasi timp, rezultatul intalnirii omului cu lumea si expresia definirii si a constituirii realitatilor lor.

Prin urmare, imaginatia implica o recurgere la intelegerea simbolica pentru ca simbolul se defineste ca imbinarea unei componente spatiale localizate si a unui simt legat de profunzimile cele mai secrete ale fiintei umane, adica de o componenta antropologica pur semantica, nonspecifica si nonlocalizata. Lucru posibil daca avem in vedere ca "Aceasta latura a omului esentiala si imprescriptibila, care se numeste imaginatie este imbinata de simbolism si continua sa traiasca din mituri si din teologii arhaice".

Vom concluziona, afirmand impreuna cu Ernst Cassirer, ca simbolurile, constituite in ansambluri, cu un anumit grad de coerenta, dar si cu un aspect contradictoriu, contin referiri la principalele componente ale domeniului de referinta al omului. Argumentul principal fiind raportul omului cu lumea sa, faptul ca el "nu mai traieste intr-un univers pur fizic, el traieste intr-un univers simbolic. Limbajul, mitu/, arta si religia sunt parti ale acestui univers. Ele sunt firele care tes reteaua simbolica, tesatura incalcita a experientei umane".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.