Omorul intentionat

1x punct

categorie: Drept

nota: 9.67

nivel: Facultate

Legiuirile penale din toate timpurile si toate orinduirile sociale au recunoscut gradul de pericol social deosebit de ridicat pe care il prezinta infractiunile contra vietii, uciderea unei persoane constituind una dintre cele mai grave fapte. Incalcarea dreptului de a trai creaza o stare de nesiguranta sociala, un dezechilibru periculos pentru insasi existenta societatii.

De aceea e[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Omorul intentionat

Legiuirile penale din toate timpurile si toate orinduirile sociale au recunoscut gradul de pericol social deosebit de ridicat pe care il prezinta infractiunile contra vietii, uciderea unei persoane constituind una dintre cele mai grave fapte. Incalcarea dreptului de a trai creaza o stare de nesiguranta sociala, un dezechilibru periculos pentru insasi existenta societatii.

De aceea este si firesc ca astfel de acte de incalcare a legii penale, care vizeaza relatiile sociale ce ocrotesc viata, bunul cel mai de pret al omului, sa stea in atentia intregii colectivitati si, desigur, in primul rind, in atentia organelor de drept, carora le revine sarcina de a apara impotriva faptelor antisociale in vederea ocrotirii fizice si protectiei juridice a vietii si principalelor ei suporturi : integritatea corporala si sanatatea persoanei.

Un loc important in structura criminalitatii din Republica il ocupa infractiunile contra vietii si sanatatii persoanei, comise cu violenta. Frecventa cu care sunt ele intilnite, pericolul social sporit determina necesitatea de a efectua un studiu complex al acestei probleme de rezonanta in contextul actual al societatii noastre, care urmareste si cunoasterea diversitatii si complexitatii cauzelor savirsirii lor, pentru a interpreta corect concluziile ce decurg din cazuistica existenta, supusa analizei si investigatiei stiintifice.

In art. 1 alin 3 al Constitutiei se prevede ca in Republica Moldova, ca stat de drept, democratic, demnitatea omului, drepturile si libertatile lui, libera dezvoltare a personalitatii umane, reprezinta valori supreme si sunt garantate. Garantarea tuturor acestor drepturi si libertati ale persoanei are loc juridic prin mijloacele Dreptului Penal, adica prin incriminarea ca infractiuni si sanctionarea cu pedepse a faptelor vatamatoare sau periculoase pentru valorile mentionate.

Legiuitorul a prevazut in art. 2 al Codului Penal printre valorile de maxima importanta, a caror aparare constituie scopul legii penale "persoana, drepturile si libertatile acesteia" , subliniind in acest fel caracterul de valoare suprema a persoanei umane. In corespundere cu Constitutia RM "statul garanteaza fiecarui om dreptul la viata si la integritatea fizica si psihica".

In lumina acestor ipoteze, pornind de la ideea unor noi reglementari penale adoptate, mi-am propus spre examinare minutioasa aspectele juridico-penale. Aria tot mai larga, complexitatea si continua diversificarea formelor de manifestare a omorului a determinat analiza temeinica a circumstantelor agravante ale acestuia.

In legatura cu cele relatate, este de aratat ca in ultimii ani in RM omorul ocupa un loc important in structura generala a criminalitatii, desi in statisticile politienesti nu se opereaza cu indici care reflecta situatia cantitativa. Acest moment se datoreaza in mare parte multiplelor dificultati privind calificarea acestor fapte si a complexitatii probatiunii acestor modalitati normative si faptice ale omorului. De ceea, studiul data pare ca o incercare de actualizare teoretico-stiintifica.

Prin lucrearea data mi-am propus analiza si interpretarea omorului intentionat cu circumstante agravante prin prisma elementelor constitutive care-l caracterizeaza din punct de vedere juridico-penal in general si in particular analiza circumstantelor agravante in functie de latura subiectiva a componentei de infractiune, de a deduce anumite idei progressive vizind interpretarea si aplicarea justa a normelor penale in vigoare vizavi de subiectul propus si a constata anumite lacune, coliziuni, inexactitati referitoare la subiectul supus investigatiei stiintifice, de a formula propuneri si recomandari.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.