Omorul calificat

7x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Facultate

Considerarea premeditarii ca o imprejurare care califica omorul se explica prin aceea ca o fapta savarsita in mod spontan este socotita ca mai putin grava decat fapta comisa in urma unei reflexii, unei deliberari prin care faptuitorul a elaborat un plan de executare si a organizat aducerea acestuia la indeplinire . Cu alte cuvinte, premeditarea reprezinta o chibzuinta in comiterea infractiunii. Pr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Omorul calificat

Considerarea premeditarii ca o imprejurare care califica omorul se explica prin aceea ca o fapta savarsita in mod spontan este socotita ca mai putin grava decat fapta comisa in urma unei reflexii, unei deliberari prin care faptuitorul a elaborat un plan de executare si a organizat aducerea acestuia la indeplinire . Cu alte cuvinte, premeditarea reprezinta o chibzuinta in comiterea infractiunii. Premeditarea tine de perioada interna (gandul criminal din mintea faptuitorului).

Pentru a se putea considera infractiune, cel care comite fapta trebuie , sa treaca la actele din perioada externa (actele pregatitoare, tentativa, faptul consumat, faptul epuizat). Infractiunea de omor calificat, fiind comisa in forma continuata necesita si trecerea la actele din perioada esterna. In cazul in care gandul criminal nu s-a exteriorizat prin acte de executare (prin trecerea la act), ramanand doar in mintea omului, infractiunea nu exista deoarece nuda cogitatio, nemo partitur, adica gandul criminal nu se pedepseste.

Cand se efectueaza urmarirea penala, organele de urmarire penala trebuie sa stranga toate probele necesare pentru a-i putea dovedi vinovatia invinuitului, deoarece, daca exista cea mai mica indoiala asupra vinovatiei sale, in faza de judecata, va exista posibilitatea sa fie achitat de instanta de judecata care se pronunta asupra vinovatiei sale, caciin dubio pro reo, adica orice indioala profita autorului si actori incumbit probatio adica sarcina probei revine celui care acuza, acuzator fiind organul de urmarire penala.

Daca faptuitorul nu a avut posibilitatea sa mediteze, sa cantareasca sansele de realizare a rezolutiei, fiind intr-o activitate continua, circumstanta agravanta nu poate fi retinuta . Nu se extind efectele premeditarii atunci cand faptuitorul care luase hotararea de a ucide o persoana intalneste din intamplare alta persoana si in urma unei dispute o omoara, fiindca hotararea de a savarsi acest omor este distincta si spontana .

Subiect activ al infractiunii de omor calificat savarsit cu premeditare este necalificat de text, putand fi orice persoana care raspunde penal. Conform art. 113 C. pen., minorul care nu a implinit varsta de 14 ani nu raspunde penal. Minorul care are varsta intre 14 si 16 ani raspunde penal numai daca se dovedeste ca a savarsit fapta cu discernamant. Proba savarsirii sau nu cu discernamant a faptei poate fi facuta prin expertiza medico-legala psihiatrica (pentru stabilirea starii de discernamant in cazul oricarui faptuitor, indiferent de varsta sa, nu numai la minorii cu varsta intre 14 si 16 ani).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.