Omonimia

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.89

nivel: Liceu

Omonimia morfologica priveste formele identice, dar care apar in zone diferite ale aceleiasi paradigme, avand valori si functii diferite. Omonime morfologice sunt, spre exemplu, formele de persoana a III-a singular si plural la unele verbe (el alearga - ei alearga, el pleaca - ei pleaca), formele de genitiv si dativ ale substantivului (al copilului - dau copilului), formele de nominativ, genitiv, [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Omonimia

Omonimia morfologica priveste formele identice, dar care apar in zone diferite ale aceleiasi paradigme, avand valori si functii diferite. Omonime morfologice sunt, spre exemplu, formele de persoana a III-a singular si plural la unele verbe (el alearga - ei alearga, el pleaca - ei pleaca), formele de genitiv si dativ ale substantivului (al copilului - dau copilului), formele de nominativ, genitiv, dativ si acuzativ ale substantivelor masculine articulate nehotarat (un vecin, al unui vecin, unui vecin, pe un vecin).

In aceeasi situatie, se afla si elementele morfematice care au rolul de a deosebi parti de vorbire diferite: -a din prepozitia inaintea ajuta la deosebirea acesteia de adverbul inainte, acest element morfematic este omonim cu articolul hotarat de feminin singular -a, casa; tot asa, elementul morfematic -ul este omonim cu articolul de masculin singular si ajuta la diferentierea adverbului imprejur de prepozitia imprejurul.
Omonimia sintactica priveste structurile sintactice cu organizare si componenta identice care pot fi interpretate diferit din punctul de vedere al intelesului.

Spre exemplu, o secventa precum alegerea profesorului poate fi inteleasa ca "alegerea pe care a facut-o profesorul" sau "alegerea cuiva pe postul de profesor". Tot asa, enuntul Ti-am citit poeziile poate avea intelesul "am citit poeziile pe care tu le-ai scris" sau "am citit poeziile si tu ai ascultat"; structura El s-a indepartat enervat poate fi interpretata cauzal "s-a indepartat fiindca era enervat" sau copulativ "s-a indepartat si era enervat". Astfel de secvente cu dubla interpretare sunt dezambiguizate intr-un context mai larg: Ti-am citit poeziile, sa stii ca ai talent. In acest caz, interpretarea este una singura: "am citit poeziile pe care tu le-ai scris".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.