Omiletica

7x puncte

categorie: Religie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Disciplinele care se studiaza in invatamantul teologic constituie un tot unitar, fiindca ele vorbesc despre Dumnezeu, Care este unul singur, si despre legatura Sa cu omul conceput ca fiinta unitara alcatuita din trup si suflet. Din necesitati practice, didactic-pedagocice, insa, materiile invatamantului teologic s-au impartit in patru sectii, fiecare sectie avand temele sale teologice speciale: DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Omiletica

Disciplinele care se studiaza in invatamantul teologic constituie un tot unitar, fiindca ele vorbesc despre Dumnezeu, Care este unul singur, si despre legatura Sa cu omul conceput ca fiinta unitara alcatuita din trup si suflet. Din necesitati practice, didactic-pedagocice, insa, materiile invatamantului teologic s-au impartit in patru sectii, fiecare sectie avand temele sale teologice speciale:
A. Sectia biblica; B. Sectia istorica; C. Sectia sistematica; D. Sectia practica;

1.1.1. Omiletica este un obiect de studiu teologic, care face parte din sectia practica, alaturi de Catehetica, Liturgica, Pastorala, Drept bisericesc, Cantare bisericeasca. Ea se ocupa cu invatatura despre vorbirea bisericeasca din toate punctele de vedere. Numele sau provine de la verbul grecesc care inseamna: a sta de vorba cu cineva, a convorbi, a avea relatii cu cineva, a se intretine asupra unei teme, a fi printre, a comunica prin. In familia de cuvinte a acestui verb se cuprinde si substantivul, care inseamna: multime, adunare, reuniune, popor. Acest verb exprima actiunea predicatorului de a vorbi cu poporul, in general. El este folosit in Noul Testament de trei ori:

Luca XXIV, 14 ( "Vorbeau unul cu altul despre..."); Fapte XX, 11 ( "Vorbind cu ei mult, pana in zori "); Fapte XXIV, 26 ( "Vorbea cu el").
Omiletica este disciplina Teologiei practice in care se expun sistematic principiile, metodele si procedeele dupa care preotul trebuie sa-si alcatuiasca si sa-si rosteasca predicile in fata credinciosilor.

Omiletica este un studiu teoretic, pentru ca ne da cunostinte despre oratoria sacra, sub toate formele ei, dar ne invata si mestesugul de a transmite cu arta, invatatura crestina. Incepand de la Origen (185-254), cuvantul omilie se foloseste indeosebi pentru a desemna o cuvantare bisericeasca. Ca in toate domeniile, si aici, practica a precedat istoria, adica in Biserica a existat intai vorbirea sfanta, practicata de Domnul Hristos, de Apostolii Sai si dupa aceea s-au fixat si s-au sistematizat regulile acestei vorbiri scoase din cele mai distinse cuvantari. Intai a fost deci, omilia si apoi a aparut Omiletica.
« mai multe referate din Religie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.