Olympienii si eroii

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.74

nivel: Facultate

Se poate detecta in acest detaliu amintirea rezistentei unui vechi zeu suveran impotriva ascensiunii unui zeu mai tanar si mai norocos. Primind, la impartirea Universului, suveranitatea asupra marilor, Poseidon a devenit un adevarat zeu homeric; data fiind importanta marii pentru eleni, era sigur ca el nu-si va pierde niciodata actualitatea religioasa. Totusi, structura sa originara a fost radical[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Olympienii si eroii

Se poate detecta in acest detaliu amintirea rezistentei unui vechi zeu suveran impotriva ascensiunii unui zeu mai tanar si mai norocos. Primind, la impartirea Universului, suveranitatea asupra marilor, Poseidon a devenit un adevarat zeu homeric; data fiind importanta marii pentru eleni, era sigur ca el nu-si va pierde niciodata actualitatea religioasa. Totusi, structura sa originara a fost radical modificata si mostenirea mitico-religioasa septenAZtrionala pe care o adusese in Grecia a fost aproape total dispersata sau re interpretata.

intr-adevar, indo-europenii care il adorau pe Poseidon nu cunosteau marea inainte de a sosi in Grecia meridionala. Nenumarate trasaturi specifice lui Poseidon n-au nimic de-a face cu marea. El este zeul cailor, Hippios, si in mai multe locuri, in special in Arcadia, era adorat sub forma de cal. Arcadia este locul in care Poseidon a intalnit-o pe Demeter ratacind in cautarea Persephonei. Pentru a scapa de el, zeita s-a transformat in iapa, dar Poseidon, transformat in armasar, a reusit sa o posede. Din unirea lor s-au nascut o fiica si un cal Arion (Antimachus. in Pausanias, 8, 25, 9).

Marele numar al aventurilor sale amoroase il apropie pe Poseidon de Zeus, punand in evidenta structura sa originara de "barbat al Terrei" si de "cel ce cutremura pamantul". Dupa Hesiod, el se insoara cu Medusa, ea insasi o veche zeita a Terrei. O alta traditie ne spune ca Antaios a iesit din unirea lui Poseidon cu Geea. Raporturile sale cu calul indica importanta acestui animal pentru navalitorii indo-europeni. Poseidon este vazut drept creatorul, tatal sau datatorul cailor. Or, calul are legatura cu lumea infernului, ceea ce evidentiaza inca o data caracterul de "stapan al Pamantului" al zeului.

Puterea sa primordiala este indicata si de formele gigantice sau monstruoase ale copiilor lui: Orion, Polifem, Triton, Antaios, harpiile etc. in calitatea sa de Posis Das, spiritul masculin al fertilitatii locuind pamantul, cum il concepea Willamowitz, zeul adus de indo-europeni putea fi comparat cu zeii suverani si fecundatori, "stapani ai Pamantului", ai religiilor mediteraneene si orientale3. Devenind in exclusivitate un zeu marin, Poseidon n-a putut sa-si pastreze dintre atributele.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.