Oltina, Altina, Latina Latium

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.91

nivel: Facultate

Asa ca, in secolul al IV-lea d.H. s-a reinfiintat Imperiul Dacia Mare, Dacii devenind din nou stapanii lumii. Cantecele si colindele populare il mai omagiaza si azi pe Ler, Imparatul Dacilor.
Scriitorul Eusebiu spune ca dupa ce Galerius a schimbat numele Imperiului Roman in Imperiul Dacic, a dat si armatelor sale inca de la inceput vechiul drapel al Dacilor, Sarpele Gnostic (lucrat din aram[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Oltina, Altina, Latina Latium

Asa ca, in secolul al IV-lea d.H. s-a reinfiintat Imperiul Dacia Mare, Dacii devenind din nou stapanii lumii. Cantecele si colindele populare il mai omagiaza si azi pe Ler, Imparatul Dacilor.
Scriitorul Eusebiu spune ca dupa ce Galerius a schimbat numele Imperiului Roman in Imperiul Dacic, a dat si armatelor sale inca de la inceput vechiul drapel al Dacilor, Sarpele Gnostic (lucrat din arama, piele sau chiar stofa), prins in pozitie orizontala pe un baston de corn (dupa Prof.

Dumitru Balasa, in Istoria Daco-Romaniei). El s-a declarat cel mai mare dusman al numelui de Roman (Fontes, II, 6-7) si a mutat capitala la Tesalonic. Lactanius, un cronicar roman, nota in 325 d.H. ca Galer cel Batran este "o fiara cu totul straina de sangele de Roman" (Fontes, II, 7). Realitatea era ca toata armata avea ofiteri, conducatori si soldati daci. Credinta in Zalmoxes si in nemurire ii facea aproape de neinvins. Dupa victoria impotriva persilor se ridica "Arcul de Triumf" de la Salonic. Monumentul a fost realizat din marmura alba cu sculpturi in basorelief despre care acelasi Niels Hannestad afirma ca este "cel mai important dintre monumentele tetrarhice pastrate" consemnand pentru eternitate triumful dacilor in intreaga lume antica, orientala si occidentala.

In anul 311, Ler Imparat inainte sa moara (din cauza unei infectii) va da decretul de LIBERA PRACTICA A CULTULUI CRESTIN. Ii vor urma la tron cei doi nepoti: Galer cel Tanar, iar mai apoi Constantin cel Mare. Acesta din urma va reconstrui podul de peste Dunare facut initial de strabunul sau Burebista. El muta capitala la Constantinopole, iar prin Edictul de la Milano, din 313 d.H., crestinismul devine obligatoriu, acest fapt bucurand-o mult pe Elena, mama noului imparat. El ridica un arc de triumf la Roma pe care Daco-Ramanii sunt prezenti prin opt statui de peste trei metri inaltime, reprezentand comandanti daci.

Cele doua Arcuri de Triumf, precum si cei trei imparati daci mentionati, glorifica pentru eternitate victoriile dacilor. "Romanii au fost vechii Ramani, ce descindeau din vechea ginta dacica, iar razboaiele dintre Daci si Romani nu au fost nimic altceva decat razboaie fratricide" - Prof. Dumitru Balasa.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.