Oliver Twist

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.79

nivel: Liceu

Domnul Bumble avuse sarcuna de al lua pe oliver la varsta de noua ani si al duce la casa de munca alaturi de alti orfani. Deoarece aici mancarea era foarte saraca oliver fu obligat sa mai ceara de mancara pt ca unul din copii mai mici sa nu fie mancat. Pentru tupeul care la avut oliver este izolat si dat spre adoptie. Se gasige un cosar care era interesat de el, dar prin bunavointa judecatorului c[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Oliver Twist

Domnul Bumble avuse sarcuna de al lua pe oliver la varsta de noua ani si al duce la casa de munca alaturi de alti orfani. Deoarece aici mancarea era foarte saraca oliver fu obligat sa mai ceara de mancara pt ca unul din copii mai mici sa nu fie mancat. Pentru tupeul care la avut oliver este izolat si dat spre adoptie. Se gasige un cosar care era interesat de el, dar prin bunavointa judecatorului care cities frica de pe fata lui oliver nul incredinta acelui om. Este apoi adoptat de domnul Sowerberry un mester ce face sicrie pentru azil. Aici oliver invata meseria si este folosit de stapan pentru a aduce un profit remarcabil. Intro seara este batut de un alt ucenic al domnului Soweberry numit Noah. Copilul nemairabdand fuge spre Londra. Drumul era lung si anevoios. Spre bucurie lui Oliver se intalneste cu un vechi prieten Dick care ii ofera primele cuvinte calde ce le va pastra toata viata.

Ajuns aproape de Londra aproape mort de oboseala si foame se imprieteneste cu un baiat zis Smecherul care ii ofera mancare si bere. Smecherul ii propune s ail prezinte protectorului lui domnul Fagin. Oliver neintalnind ticalosi cade in mrejele smecherului. Domnul Fagin se arata bucuros de noul oaspete si il ingrijeste pana isi revine. Ii propune s ail invete mestesug ca si pe ceilalti baieti. Ii prezenta diferite moduri de a sterpelii batiste de la trecatorii iar oliver se arata incantat.

Intr-o zi olover cere permisiunea de a merge si el cu smecherul si prietenul lui la treaba. Pe strada priveste cu uimire cum smecherul scoate din buzunarul unui cetatean o batista (care pe vremea aceea aratau rangul inalt al persoanei) si speriat o ia la fuga. Pagubasul observa lipsa batistei si da alarma. Oliver este prins si dus la politie unde nu se gaseste nicio batista asupra lui asa ca este considerat nevinovat. Pagubasul domnul Brownlow il ia pe oliver sal ingrijeasca. Dupa multe zile de stat la pat oliver isi revine. Cand veni domnul Brownlow sal vada observa neobisnuita asemanare a baiatului cu o femeie dintr-un tablou. Insanatosindu-se rapid oliver dori sa arate recunostinta fata de binefacatori asa ca primeste cu entuziasm orice sarcina. In acest timp fagin si gasca lui se speriasera la auzul ca oliver este la niste binefacatori, existand riscu sa dezvaluie munca murdara a lui fagin. Il roaga pe un bun prieten Sikes si concubine lui Nancy sal caute.

In acest timp oliver primi sarcina sa duca niste carti inapoi la o librarie. Este vazut si prins de Nancy care il aduce inapoi lui fagin. Batranul fagin il tine captive pe oliver cateva zile in casa lui. Oliver cu parere de rau se gandea ce vor crede acum domnul brownlow si menajera lui despre el. Sikes ii propune lui fagin sal foloseasca pe oliver la un jaf. Jaful nu are loc deoarece oliver vrind sa anunte pe locatarii casei este impuscat de majordom. Este lasat intr-o rapa, iar ceilalti fug san u fie prinsi. Oliver se trezeste si se taraste pana la casa ce trebui jefuita fara voia lui. Aici doamna Myle si rose nepoata ei chema pe doctoral Losberne care avu grija de oliver.

Cand isi reveni baiatul le istorisii doamnelor povestea vietii lui. Acestea au ramas impresionate si au prins in acest imp mare drag de baiat. Doamnele il iau pe oliver si il cresc la tara timp de trei luni de primavera. Aici oliver traieste clipe linistite pline de dragiste. Dar Rose nepoata cazu la pat bolnava sin u mai erau sperante. Multa vreme se ruga oliver ca tanara sa se insanatoseasca. Rugamintile lui si a celorlalti fura ascultate iar rose se insanatosii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.